Золотий компас

Золотий компас (The Golden Compass / Золотой компас). Фентезі. США, 2007. Режисер Кріс Вайс. У ролях: [Ніколь Кідман->nicole-kidman], [Денієл Крейг->daniel-craig], [Єва Грін->eva-green], Дакота Блю Річардс.

golden_compass

Дія відбувається у паралельному, напівказковому світі. Головна героїня, юна фантазерка й мрійниця Ліра Белаква, живе в Оксфорді з єдиним родичем – лордом Азріелом, вченим і мандрівником. Її пригоди починаються у той день, коли Ліра випадково рятує життя лорда від змовників і дізнається про деякі його секрети. Попереду у дівчинки – подорожі, зустрічі з розумними ведмедями, боротьба за порятунок викрадених дітей і шанс вирушити в інший вимір.

Цю фантастичну феєрію знято за мотивами надзвичайно популярної на Заході трилогії “Темні початки”, першу книгу якої (“Північне сяйво”) було опубліковано у 1996 р. Паралельний світ, описаний у цьому творі, досить оригінальний: автор Філіп Пулман вигадав і відтворив на папері надзвичайно цікавий всесвіт, взявши за основу людську цивілізацію приблизно сторічної давнини і наповнивши її ефектними концептуальними знахідками. У цьому світі є Лондон, Оксфорд та Санкт-Петербург, але замість Росії існує країна Московія, замість Фінляндії – Лапландія.

Компанія “Нью Лайн”, купуючи права на трилогію, ризикувала: бюджет картини мав бути не меншим 130-150 млн. доларів, оскільки для кожного героя треба було робити на комп’ютері альм (душа у вигляді тварини), а у книзі також були розумні ведмеді, літаючі відьми та арктичні дива. Крім того, книга Пулмана давно є мішенню критики з боку консервативних християнських організацій, які бачать у ній твір антицерковний. І все ж таки у 2003 р., закінчивши роботу над “Володарем перснів”, студія вирішила взятися за наступний епос у жанру “фентезі”. Писати сценарій запросили Тома Стоппарда. Спочатку режисером мав стати Кріс Вайс; у серпні 2005 р. його змінив Ананд Такер, але й він залишив проект у травні 2006 р., коли все було готово до зйомок. Студія знову звернулась до Вайса і умовила його взятися за постановку.

Продюсер Дебора Форте запевняє, що ще за 10 років до початку зйомок вони з Пулманом обговорювали кандидатуру Ніколь Кідман на роль місіс Кольтер. Денієл Крейг, запрошений на роль Азріела, був прихильником “Темних початків” задовго до приходу у проект. Подейкували, що на цю роль претендував [Шон Коннері->sean-connery]; реальним претендентом був актор Джейсон Айзекс, але продюсерам більше сподобався новий Бонд. Головна ж роль дісталась 12-річній Дакоті Блю Річардс, яка обійшла 10 тисяч інших кандидаток. Зараз у неї підписаний контракт на два продовження “Компасу”.

“Золотий компас” – третій у списку найдорожчих фільмів усіх часів (його обійшли тільки [“Кінг-Конг”->king-kong] та [“Людина-павук-3”->spider-man-3]). Тільки спецефекти обійшлися у 80 млн. доларів.

6 коментарів для “Золотий компас”

  1. книга просто супер, надеюсь на такой же по высоте фильм.
    ЗЫ: настоятельно рекомендую всем книгу, на англ или рус языке читается на одном дыхании ,пара недоспаных ночей вам обеспечана 🙂

  2. фильм очень клевый!!! (ну лично мне очень понравелось) кому понравелось поднемите руки!ой вы не можете поднять руки………ну тогда просто напишите ответ!!!:]]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *