Таємничий ліс

Таємничий ліс (Village / Таинственный лес). США, 2004. Режисер М. Найт Шаямалан. У ролях: [Бріс Даллас Говард->bryce-dallas-howard], [Хоакін Фенікс->hoakin-phoenix], [Вільям Херт->william-hurt], [Сігурні Вівер->sigurny-viewer], [Едріан Броді->adrien-brodey], Джуді Грір.

ICTV, понеділок 7 січня, 23.50

Дія картини відбувається у 1897 р. у містечку Ковінгтон (штат Пенсільванія) з населенням 60 чоловік. У лісах, що оточують селище, здавна живуть загадкові істоти, про яких люди бояться говорити. З жителями Ковінгтона у цих чудовиськ своєрідна домовленість: люди не ходять у ліси, а монстри не з’являються у селищі. Однак віковий баланс було порушено…

Головною у стрічці є роль Айві. Вона призначалась Кірстен Данст, яка наприкінці травня 2003 р. залишила проект, віддавши перевагу «Елізабеттауну» Кемерона Кроу. Її замінила дебютантка у великому кіно Бріс Даллас Говард, дочка відомого режисера Рона Говарда.

vil1

Зйомки картини почались у жовтні 2003 р. у Пенсільванії. «Тут зосереджується американський дух, це місце заряджає наші фільми енергією, – каже продюсер Сем Мерсер, який постійно співпрацює з Шаямаланом. – І всупереч фінансовим спокусам кіновиробництва за кордоном ми підтримуємо національну індустрію». Закінчивши зйомки і змонтувавши стрічку, режисер наприкінці травня 2004 р. викликав акторів на триденні перезйомки: йому не сподобалась фінальна частина картини.

Задовго до прем’єри «Таємничого лісу» прихильники творчості Шаямалана запропонували в Інтернеті безліч варіантів сюжету майбутнього фільму. Головне питання «Ким цього разу нас будуть лякати?» отримало найрізноманітніші відповіді. Серед них: духи місцевих індіанців, чорні пантери, снігові люди, всілякі палеомонстри (від динозаврів до драконів), феї, ельфи, німфи, гноми, гобліни, тролі, єдинороги, грифони, пегаси. Врешті-решт група кіноманів викрала один з екземплярів написаного Шаямаланом сценарію, спростувала усі версії і, не розкриваючи головну таємницю, запевнила, що автор «Шостого почуття» знову підготував несподівану розв’язку та ще два вражаючих повороти сюжету. Стрічка вийшла на американські екрани 30 липня і зібрала у прокаті США понад 107 млн. доларів.

vil1

Вівер розповідала в інтерв’ю, що після прочитання сценарію два тижні страждала від нічних кошмарів: «Фільм буде дуже страшним. І дуже цікавим». Однак любителям жахів не варто вірити її словам. Це кіно їм навряд чи сподобається. Когось воно, можливо, трохи налякає, але того, чого очікували, вони тут не отримають. Бо це стрічка про людей, які насправді бояться не монстрів, а нещасть, проблем, втрат – тобто життя (плюс ще буде трохи кохання). Ті, кого це може зацікавити, – вперед до телеекранів. Режисура і акторська гра – на належному рівні.

1 коментар для “Таємничий ліс”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *