Таємнича ріка

Таємнича ріка (Mystic River / Таинственная река). США, 2003. Режисер [Клінт Іствуд->clint-eastwood]. У ролях: [Шон Пенн->sean-penn], [Тім Роббінс->tim-robbins], [Кевін Бекон->kevin-bacon], [Лоренс Фішберн->lawrence-fishbourne], Лора Лінні, Марсія Гей Харден.

1+1, п’ятниця 1 лютого, 23.40

Дейва (Роббінс), Джиммі (Пенн) та Шона (Бекон), які колись були приятелями, переслідують жахливі спогади. У дитинстві Дейва викрав сексуальний маніяк, і те, що йому довелось пережити, назавжди залишилось у його пам’яті. Коли вбивають Кеті, дочку Джиммі, Дейв стає головним підозрюваним, а вести розслідування доручають Шону…

mystic-river

За рівнем драматургії та акторської гри «Таємнича ріка» є, безумовно, найкращим американським фільмом 2003 р. 73-річний Іствуд після кількох не дуже вдалих робіт створив дійсно видатний кінотвір. Щоправда, ветеран Голлівуду, котрий зазвичай сам виконує головні ролі у своїх картинах, цього разу не з’являється у кадрі («Мені потрібні були більш досвідчені актори», – жартував Клінт). Виконавці усіх без винятку ролей грають блискуче, а те, що робить на екрані Пенн, увійде до скарбниці світового кінематографу. «Оскари» за головну і другорядну чоловічі ролі є цілком заслуженими, але навіть вони не дають уявлення про справжню художню цінність стрічки. У «Річці» знайшлося місце для багатьох тем, пов’язаних з мораллю, законом та відчуттям справедливості, і все таки найголовнішою серед них є тема самосуду й наслідків, до яких він може призвести. У 70-х бойовики про «Брудного Гаррі» з Іствудом прославляли це явище; висновки, які режисер робить зараз, є зовсім іншими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *