Хеллбой

Хеллбой (Hellboy / Хеллбой). США, 2004. Режисер Гільєрмо Дель Торо. У ролях: [Рон Перлман->ron-perlman], [Селма Блер->selma-blair], Джеффрі Тембор, Карел Роден, Руперт Еванс, Джон Херт.

ТРК “Україна”, понеділок 24 березня, 21.00

Головний герой – демон, якого нацисти за допомогою секретних експериментів викликали з пекла у 1944 р. Монстр потрапив у руки американських спецслужб і став їх новою зброєю. Він працює у Бюро досліджень та захисту від паранормальних явищ, яке очолює професор Брум, і разом зі своїми колегами протистоїть різним потойбічним силам у Нью-Йорку.

hellboy

Режисер Гільєрмо Дель Торо («Блейд-2») п’ять років мріяв екранізувати похмурий комікс письменника й художника Майка Міньйоли. За цей час він написав 65 варіантів сценарію. Проект змінив кількох хазяїв, кожен з яких ставив нові вимоги: «Юніверсал» запропонувала, щоб герой червонів, тільки коли гнівається (у стилі Халка), інша студія попросила забрати хвіст, а третя хотіла, щоб головну роль грав Двейн «Скеля» Джонсон. Жодна з них не підтримувала кандидатуру актора Рона Перлмана, обраного на роль Дель Торо та Міньйолою. Після успіху «Форсажу» головним претендентом вважали Віна Дізеля, однак постановник домігся свого – екранним Хеллбоєм став Перлман.

Оскільки головний виконавець не був зіркою, компанія «Революшн» виділила на зйомки 60 млн. доларів замість обіцяних 85. «Я згадав, що зробив у «Блейді-2» за 50 мільйонів, і зрозумів, що чудово вкладусь у цю суму», – розповідає Дель Торо. Весь відзнятий матеріал проходив цифрову обробку, щоб зробити зображення якомога більш темним, а шкіру Хеллбоя – яскраво-червоною. Грим персонажа створив багаторазовий лауреат «Оскара» Рік Бейкер («Люди у чорному»). Для ролі сина Сатани Перлмана щодня гримували протягом чотирьох годин.

hellboy

Майстрам спецефектів довелось попрацювати і над зовнішністю напарників героя. Найкращий друг Хеллбоя – Ейб Сапієн, людина-амфібія з екстрасенсорними здібностями. Актор та мім Даг Джонс не вперше грав незвичних істот: він був прибульцем у «Людях у чорному» і морлоком у «Машині часу». Його щоденне перетворення на Ейба тривало від п’яти до семи годин. Плечі Джонса були занадто вузькими, і гримери додали йому м’язів. Озвучив Сапієна Дейвід Гайд Пірс. Третій член команди борців з нечистю – пірокинетична дівчина Ліз Шерман. «Досить складно махати руками і робити грізний вираз обличчя, знаючи, що на екрані з твоїх кулаків буде вириватися полум’я, а все навколо – з гуркотом вибухати», – згадує виконавиця цієї ролі Селма Блер. «Хеллбой» вийшов на екрани США 2 квітня 2004 р. і зібрав у прокаті 54 млн. доларів.

Якщо врахувати, що [«Каратель»->punisher] так і не став тим жорстким, безкомпромісним бойовиком, якого усі очікували, а [«Людина-павук-2»->spider-man2] виявився ще гіршим за свою першу частину, то залишається визнати, що «Хеллбой» є єдиним цікавим кінокоміксом 2004 року. Дель Торо знову досяг неабияких успіхів. Незвичний головний герой – червоношкірий демон, змушений боротися не тільки з зовнішніми загрозами, а й з власною злою сутністю, яскраві персонажі другого плану, виразні лиходії на чолі з монахом-антихристом й фашистом-недобитком – усе це цілком відповідає вимогам жанру, але разом з тим дозволяє торкнутися (у метафоричній формі) тем більш дорослих.

1 коментар для “Хеллбой”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *