Хроніки Нарнії: Принц Каспіан

Кому цю стрічку можна рекомендувати у першу чергу – це усім тим, кому сподобалась перша частина. Стиль витримано (не дивно, адже режисер той самий), актори ті самі, і прірви у якості між стрічками не спостерігається.

caspi

Важко сказати, яка з двох частин краща – перша чи друга. Для когось, гадаю, у першу чергу для жіночої публіки, вирішальним фактором буде наявність у кадрі англійця Бена Барнса – мабуть, з нього спробують зліпити нового Орландо Блума. Для інших стане недоліком відсутність Тільди Суїнтон, виразної лиходійки першого фільму – принаймні її екранний час цього разу зведено до мінімуму, незважаючи на те, що в міфології саги цей персонаж все ще залишається важливим. Або ж те, що обіцянки показати у новій картині набагато більше батальних сцен майже не дотримали: фінальна битва справді досить довга і видовищна (хоч і викликає у пам’яті чимало моментів з “Володаря перснів”), і двобій на мечах, який їй передує, вельми напружений, хоча й не дуже вірогідний, але для двох з чимось годин цього якось замало. Знизавши плечима, записуємо “Каспіана” до списку стрічок, половину розрекламованого бюджету яких встигли пропити до того, як почались зйомки.

caspi

Саме бажання приберегти усе, що наготували, до фіналу, можна назвати головним недоліком другої “Нарнії”. Протягом першої години екранного часу на екрані відбувається дуже мало цікавого – діти майже безкінечно блукають зруйнованою і здичавілою країною, страждаючи питанням “а де ж лев?” (страждаючи разом з глядачем, адже всі прийшли дивитись на лева, не на дітей), а біблійні мотиви, які у першій частині сприймались якось органічніше, цього разу лізуть в очі так само нав’язливо, як “непряма” реклама в “Антикілері-2” чи стрічках про Бонда. Автор цієї рецензії обома руками за розважальне кіно з підтекстом, і спроба розповісти езоповою мовою в жанрі “фентезі” про віру, спокусу та надію – це чудово, тільки тут мова вийшла майже не езоповою – все занадто прямолінійно, а отже, дуже передбачувано і малоцікаво. Як тільки розпочинається справжня дія і з’являється хоч якась напруга, стрічка швидко покращується, але протягом першої години доведеться понудьгувати. Становище рятують хіба що виразні другорядні персонажі – гноми, кентаври і особливо щурі-фехтувальники.

caspi

Підсумок: якщо змиритися з тим, що лев буде на екрані усього хвилин десять (це частина задуму), то можна назвати це гідним продовженням. Порівнюючи з першою частиною, найкраще, мабуть, зупинитись на визначенні “таке саме” – воно скаже усе, що треба, і прихильникам “Нарнії”, і тим, хто до неї байдужий.

6 коментарів для “Хроніки Нарнії: Принц Каспіан”

  1. “Хроніки Нарнії: Принц Каспіан”, ми чекали, чекали і дочекались…
    “Каспіан” – і справді гідне продовження, наповнене традиційними для Льюіса добротою, легкістю сприйняття і яскравістю створеного світу. Але варто зазначити, що разом із героями, які виросли, фільм також “подорослішав”, в ньому поменшало дитячої безпосередності та наївної віри у перемогу добра, і якщо у книзі цього не відчувалося, то у фільмі воно більш помітне. І хоча на загальну якість фільму це не впливає, лишається відчуття якогось розчарування, бо замість милої казочки отримали дитячу версію “Володаря кілець: Повернення короля”… І хоча на роль “короля” взяли й справді нічогенького Бена Барнса, який у кількох моментах таки око радував, як і суперова графіка, та все ж фільм справив ефект улюбленого торта, рецепт якого несподівано змінився,і хоч який би смачний він не був, це все одно не те… Правду казав Аслан у тому ж “Каспіані”: двічі нічого не трапляється, певно, не слід було очікувати, що другий фільм буде схожим на перший, бо час іде, люди змінюються, дорослішають і все менше вірять у дива…

  2. Фільм прям як оживша реклама Мілки – з ведмедиками і бобрами що балакають 🙂 Про враження – хм, шота вони не доробили, сцена бійки між королями взагалі не сподобалась….робилися зупинки на зовсім невідповідних моментах….з +-ів ну анімовані звірі це завше круть такі як єнот і мишка(до-речі така собі копія котика зі Шрека)…та так, дивитись мона,чуть задовгий, але нажаль нічого особливого

  3. Якась дурня, а не фільм. І точно задовгий, мало не заснув. Наш принц на швидкості врізається у дерево, а на обличчі жодного сліду. Мабуть це своєрідна магія, але не для мого сприйняття. Трохи можна було посміятись з малої С’юзі і мишки, чи то щура аля „кіт-зі-Шреку”.

  4. А я ще його не дивився і судячи з коментарів і не буду, але дивився трейлер і начебто сподобався, але в них завжди ставлять кращі сцени фільму))

  5. Фільм класний!!!!!!! ПРавда для тих, хто читав книгу (хоча й необов*язково). Чому люди так бояться сказати правду?!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *