Індіана Джонс та королівство кришталевого черепа

Індіана Джонс та королівство кришталевого черепа (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull / Индиана Джонс и королевство хрустального черепа). Пригоди / фантастика / комедія. США, 2008. Режисер [Стівен Спілберг->steven-spielberg]. У ролях: [Харрісон Форд->harrison-ford], [Шиа Ла Беф->shia-la-bef], [Кейт Бланшетт->cate-blanchett], Рей Вінстон, Джон Херт.

jones4

Археолог-шибайголова Індіана Джонс (Форд), хоча й постарішав, не втратив смаку до пригод. У нових мандрах його супроводжує юний помічник (Ла Беф)…

Чутки про зйомки четвертої частини “Індіани Джонса” з’явились 15 років тому. Спочатку головною проблемою був сценарій: за нього брались такі аси, як Френк Дерабонт, М. Найт Шаямалан, Дейвід Капп та Том Стоппард. Складність полягала у тому, що твір мав сподобатись одночасно продюсеру Джорджу Лукасу, режисеру Спілбергу і виконавцю головної ролі Форду.

На початку 2003 р. з’явилось повідомлення, що сценарій Дерабонта майже готовий; він сподобався Форду і Спілбергу, але не влаштував Лукаса – творець “Зоряних війн” не схвалив те, що автор занадто заглибився в особисте життя Інді і приділил забагато уваги його стосункам з батьком і братом, на роль якого хотіли запросити Кевіна Костнера. Основною причиною несхвалення була заява Шона Коннері про те, що він залишає кінематограф, після зйомок у “Лізі видатних джентльменів”; це зробило історію стосунків Індіани з батьком вельми проблематичною. Врешті-решт Лукас сам вигадав сюжет і запросив Дейвіда Каппа написати за ним сценарій. Довгий час його переписували, і на початку 2007 р. студія Спілберга “Дрімворкс” офіційно заявила, що зйомки почнуться у червні.

Спілберг наполіг на тому, що у всіх студійних документах фільм має проходити як “Жанровий проект без назви”. Він взяв підписку про нерозголошення з усіх членів знімальної групи, в тому числі з виконавців епізодичних ролей, і все ж таки абсолютно вберегти свій задум у таємниці йому не вдалося. Спочатку кіномани побували на зйомках однієї зі сцен картини і дійшли висновку, що дія відбувається у середині 50-х. Потім стало відомо, що актор Шиа Ла Беф грає сина Джонса.

Зйомки проходили у Нью-Хейвені, на Гаваях і в павільйонах студії “Юніверсал”. Фільм мав шість можливих назв; п’ятьма іншими були “Індіана Джонс і місто богів”, “Індіана Джонс і руйнівник світів”, “Індіана Джонс і четвертий кут Всесвіту”, “Індіана Джонс і загублене золоте місто”, “Індіана Джонс та пошуки Завіту”.

У травні 2007 р. один з кіноманських сайтів повідомив, що фільм почнеться зі сцени, де Джонса рятує герой Ла Бефа. Вони допомагатимуть одне одному і врешті-решт виявиться, що вони є родичами; матір’ю героя Ла Бефа є Меріон Рейвенвуд (Карен Аллен), коханка Індіани Джонса з його найпершого фільму, “У пошуках загубленого ковчега” (1981). Одні джерела повідомляли, що головний герой шукатиме Атлантиду, інші – Тунгуський метеорит або його уламки.

У вересні виконавець епізодичної ролі Тайлер Нельсон, попри підписку про нерозголошення, розповів усе, що міг, про шматок фільму, в якому він брав участь. За словами актора, він грає одного з російських солдатів; за сюжетом, радянська армія шукає кришталевий череп у джунглях Амазонки і шантажує Індіану, погрожуючи вбити Меріан. Представник Спілберга прокоментував ситуацію лаконічно: “Тайлер Нельсон ніколи більше не отримає роботу у цьому місті”. Студія подала на актора в суд, звинувативши в порушенні умов контракту. Однак 2 жовтня з офісу Спілберга вкрали сценарій фільму, сотні фотографій зі зйомок і бухгалтерські відомості з даними про бюджет. Злодій запропонував матеріали сайтам усього за 2000 доларів, однак його затримали перш ніж він встиг щось продати.

3 коментаря для “Індіана Джонс та королівство кришталевого черепа”

  1. Честно говоря, после просмотра разочарована. Сюжет можно было разбить на 3 полноценных фильма: тут тебе и атомные взрывы, и пришельцы, и русские товарищи, даже семейные разборки, и индейские племена с древними храмами, и муравьи-убийцы…
    Когда смотрела “Сокровища нации 2 “, думала что там сюжет уж слишком нереальный, но холодильник просто убил.
    Конечно, все это в стиле Спилберга, но создается впечатление, что последнюю часть сняли только ради сборов, которые обязательно будут очень большие.

  2. Ось яскравий приклад ще однієї людини яка сама зіпсувала собі враження від фільму. Для бокс офісу її зняли чи ні, але факт є фактом – в Спілберга знову вийшов повноцінний Індіана Джонс, не штучний, а справжній.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *