Кевін Спейсі

Кевін Спейсі (Kevin Spacey / Кевин Спейси) народився 26 липня 1959 р. у Нью-Джерсі, в містечку під назвою Південний Оранж. Його мати була секретаркою, а батько, хоч все життя мріяв стати серйозним письменником, змушений був працювати лише над технічними підручниками. Через його роботу сім’я часто переїздила і врешті-решт опинилась у Лос-Анджелесі. Саме там Кевін, якого спочатку направили до воєнної школи, відвідував Чатсвортську вищу школу, де невдовзі почав досить часто з’являтись у театральних постановках. Разом з ним вчились Мері Віннінгем та [Вел Кілмер->val-kilmer].

spacey1

Спейсі зіграв фон Траппа у “Звуках музики”, зробив невдалу спробу стати сценічним коміком і вирішив вступити до Джульярдівської театральної школи. Після другого року навчання Кевін покинув школу і самостійно почав кар’єру актора. У театрі він дебютував у 1981 р., грав у п’єсах Шекспіра, які ставили у парках, на відкритому повітрі. Разом з ним виступали Кілмер, Менді Патінкін та Джон Гудмен. Спейсі працював і на Бродвеї. Під час прослуховування для п’єси Тома Стоппарда до нього підійшов Майк Ніколс і запропонував невелику роль у постановці “Переполох” за твором Дейвіда Рейба. Гра початківця справила враження на режисера, і він дав Кевіну епізодичну роль грабіжника в “Оскомині” (1986) з [Джеком Ніколсоном->jack-nicholson] та [Меріл Стріп->meril-streep]. Через два роки у “Діловій дівчині” Ніколса актор зіграв бізнесмена-негідника.

spacey1

Спейсі продовжував зніматись, не припиняючи роботу в театрі. У 1990 р. він отримав премію “Тоні” за роль у бродвейській постановці “Загублені у Йонкерсі”. Актор також брав участь у телевізійних проектах, зокрема у міні-серіалі “Розумник”, де перевтілився у психічно неврівноваженого злочинця Мела Проффітта. Найчастіше йому діставались ролі мерзотників, наприклад, у трилері “За взаємною згодою” (1992) та драмі “Гленгаррі Гленн Росс” (1992). Покидька Кевін зіграв і у картині “Серед акул”, де також був одним з продюсерів. За цю роль він був номінований на премію у галузі незалежного кіно. Не дивно, що і зіркою Спейсі зробили ролі суб’єктів не дуже приємних – маніяк-філософ у сенсаційному трилері [“Сім”->seven] (1995) Дейвіда Фінчера та загадковий Кайзер Соузі, живе втілення зла й підступності, у похмурій кримінальній драмі “Звичайні підозрювані” (1995) Браяна Сінгера. За останню роботу його відзначили “Оскаром” як найкращого актора другого плану. Наступного року Кевін досить успішно дебютував у режисурі трилером “Альбіно-алігатор”.

spacey1

У 2000 р. Спейсі увійшов до вузького кола акторів, які мають два “Оскари”: премію Кіноакадемії за головну чоловічу роль йому принесла [“Краса по-американськи”->american-beauty] Сема Мендеса. З того часу він встиг зіграти ще десяток чудових ролей (“Планета Ка-Пекс”, “Корабельні новини”, “Життя Дейвіда Гейла”, “Біля моря” тощо). У блокбастері [“Повернення Супермена”->superman-returns] (2006) Спейсі виконав роль лиходія Лекса Лютора. Незабаром актора можна буде побачити на наших екранах у картині [“21”->21].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *