Лоренс Фішберн

Лоренс Фішберн (Lawrence Fishburne / Лоренс Фишберн) народився 30 липня 1961 р. в Огесті (штат Джорджія). Розлучившись з чоловіком, його мати переїхала разом з сином у Бруклін. Після того, як хрещений батько Лоренса, англійський професор, помітив у хлопця здібності до лицедійства, його почали водити на прослуховування у різні негритянські театри. У 10 років Фішберн вперше вийшов на нью-йоркську сцену, потім зіграв у телешоу, а ще через два роки дебютував у кіно. У 14 він, збрехавши про свій вік, приєднався до знімальної групи «Апокаліпсису сьогодні» (1979) Френсіса Форда Копполи. Виснажливі зйомки цього легендарного фільму, які тривали кілька років у найтяжчих умовах, стали справжнім уроком – і життєвим, і творчим – для юного актора. Коппола запам’ятав Лоренса і згодом доручав йому невеликі, але виразні ролі у своїх стрічках «Бійцівська рибка» (1983), «Коттон-клуб» (1984) та «Сад каміння» (1987).

fishb

На початку 90-х Фішберн привернув до себе увагу завдяки роботам у кримінальній драмі «Хлопці з нашого кварталу» (1991) Джона Сінглтона і бойовику «Глибоке прикриття» (1992) Білла Дюка. У 1994 р. його висунули на «Оскар» за роль чоловіка славетної співачки Тіни Тернер у картині «До чого тут кохання?». Фішберн також став першим темношкірим актором, який зіграв Отелло в екранізації знаменитої п’єси Шекспіра, знятій у 1995 р. Олівером Паркером.

У другій половині 90-х Лоренса почали запрошувати у високобюджетні проекти, такі, як фантастичний трилер «Крізь горизонт» (1997) Пола Андерсона та гангстерський фільм «Бандити» (1997) Білла Дюка, де Фішберн перевтілився у лідера злочинного світу Гарлему Еллсворта Джонсона. Однак справжню славу актору принесла роль Морфея у [«Матриці»->matrix] (1999) братів Вачовскі. Кіноакадемія відзначила цю надзвичайно популярну стрічку лише у технічних категоріях, проте глядачі були до неї більш прихильними, і Фішберну дістались премія «Блокбастер» за найкращу роль другого плану у фантастичній картині та нагорода «MTV Movie Award» за найкращу сцену двобою (з [Кіану Рівзом->keanu-reeves]).

fishb

З того часу ім’я актора згадується майже виключно у статтях про [продовження «Матриці»->matrix-reloaded]. На зйомках двох продовжень фільму йому навіть довелося опанувати техніку бою на самурайських мечах. «Ніколи не думав, що навчуся володіти такою зброєю, але, як виявилося, це не так вже й складно, – розповідає Лоренс. – Проте змушений визнати, що ця техніка вимагала надзвичайної сили в області передпліччя, яку я мусив у собі розвинути».

fishb

Після “Матриць” свої найпомітніші ролі Фішберн виконав у кримінальній драмі [Клінта Іствуда->clint-istwood] [“Таємнича ріка”->mystic-river] (2003), бойовиках “Напад на 13-ту поліцейську дільницю” (2005) та [“Неможлива місія-3”->mission-impossible-3] (2006). Зараз ми можемо побачити його на екранах у картині [“21”->21] з [Кевіном Спейсі->kevin-spacey].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *