Особливо небезпечний

Картина, приречена на порівняння з [“Матрицею”->matrix], від яких вона, анітрохи не будучи клоном даного культового опусу, мабуть, ще чимало постраждає. Тому що схожість лише у загальній схемі, в ключових моментах два фільми разюче відрізняються (наприклад, перший закликає: “Вір тому, що тобі кажуть”, в той час як інший – “Вір лише собі”), і, навіть ризикуючи викликати гнів багатотисячної армії “матричних” фанів, скажу, що другий варіант, за сюжетними поворотами, характерами і висновками, трохи доросліший і на грам більш наближений до реальності, ніж опус братів Вачовскі.

wanted1

На відміну від горезвісного Нео, про героя “Небезпечного” ніхто особливо не піклується, – ну немає у стані союзників ні потенційних коханих, ні провидиць, не пощастило, буває. Всі лише роблять вигляд, використовують у своїх цілях і таке інше, але нічого більше – ну, майже, щоб не розкривати спойлери. У Макевоя добре вийшло показати головного персонажа і безхребетним клерком, і бравим суперменом – напевно, ця роль посприяє зміцненню його зіркового іміджу.

wanted1

Взагалі в акторському плані до стрічки навряд чи можна підібрати вагомі претензії. Усі, від завжди харизматичного Фрімена до любителя щурів Хабенського, на своєму місці і працюють на сюжет та ідею за максимумом. Хіба що для ролі головного опозиційного кілера варто було підібрати кандидатуру більш зоряну: автор першоджерела бачив у цій ролі Томмі Лі Джонса, і це дійсно була б ідеальна кандидатура, але, мабуть, років п’ять-вісім тому. Напевно, на ще одну зірку просто не вистачило бюджетних грошей. Гори, Голлівуд, гори.

Одним аспектом стрічка може дійсно пишатися – це стосунки головних героя та героїні – хоч як би її маскували під другорядну, вона таки головна. Тут настільки легко було скотитись до тричі бачених штампів, але ж не сталося. Єдиний поцілунок цілком гідно обґрунтований сюжетно, і вся історія цих стосунків – це не те щоб крок уперед від штампу “фабрики мрій”, а швидше крок убік, не зовсім передбачуваний. Для Джолі це одна з найкращих ролей у жанровому кіно. Від неї нібито й не вимагається нічого, окрім як зберігати весь час самурайський спокій і час від часу загадково посміхатись, але уявити когось на її місці чомусь важкувато. Її героїня написана несподівано виразно і залишається собою до самого фіналу, і це той випадок, коли напрацьований роками зоряний імідж стає не завадою, а перевагою.

wanted1

Підсумок: динамічний і багатий на трюки екшн, один з найефектніших у цьому сезоні. Любителі жанру отримають задоволення, а прихильники Джолі – подвійне.

5 коментарів для “Особливо небезпечний”

  1. Певне збулася дитяча мрія Тимура – посадити Джолі у “копійку” 🙂
    Фільм ефектний, багато кому здався надто жорстоким, під кінець трішки здає по екшину, ну і ні до чого доброго не закликає, тож дітей не брати.
    а Анджеліна кльова )

  2. Іноді здається, що на славнозвісній Фабриці Мрій зовсім розучилися знімати якісне кіно. З цим важко не погодитися, особливо, якщо пригадати усю ту сірість та посередність, що урочисто іменувалася кінопрем’єрами цього року(з одиничними винятками). Проте “Особливо небезпечний” довів, що якісні блокбастери із адекватним сюжетом, гарними екшнським настроєм, постановкою та вдало підібраними акторами, можуть бути не лише предметом пурпурових фантазій людей, що люблять гарно попоїсти смачні страви кінокухні Голівудленду, а не тішитися недоготовленими напівфабрикатами.
    “Особливо небезпечний” знято у традиціях старого доброго бойовика-екшна і тому не дивно, що в ньому присутні штампи та “схожості” із колись культовою “Матрицею”. Але краще вже дивитись на якісно постановлені штампи, ніж нудитися від безкольоровості удавано оригінальних моментів.
    Із акторів хочу виділити Джеймса Мак Евоя, який таки здивував, бо попри всю незвичайність його у образі супергероя, він таки довів, що може відійти від звичного амлуа милого травневого сонечка і виглядати при цьому органічно.
    А взагалі даний фільм став доказом того, що якісне блокбастерове кіно зараз можливе в умовах заповідника, створеного Тимуром Бекмамбетовим серед поступового вимирання виду “якісне кіно”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *