Колін Фірт

Колін Фірт (Colin Firth / Колин Фирт) народився у Хемпширі, однак через кілька тижнів його батьки, університетські викладачі, вивезли малюка у Західну Африку. Перші чотири роки свого життя майбутній актор провів у Нігерії. “Мої спогади про Африку хаотичні, але дуже яскраві, – розповідає він. – Найбільше запам’ятався африканський хлопчик мого віку. Ми годинами грали разом”. Потім Фірти переїхали до Америки і ціле літо мандрували країною. Навіть повернувшись на батьківщину, вони продовжували переїжджати з місця на місце. Саме тоді Колін твердо вирішив стати актором.

firth

Фірт не любить згадувати про шкільні роки, як і про часи, коли він був актором-початківцем. Він знімав кімнатку у північній частині Лондона і ходив пішки, щоб зекономити гроші, тому взуття у нього завжди було дірявим, а ноги – у мозолях. Актор Руперт Еверетт каже, що у ті часи Колін мав довге волосся, весь час грав на гітарі і захоплювався лівацькими ідеями. У кіно Фірт отримав першу роль у 1984 р. (“Інша країна”) і після ще кількох стрічок зіграв холоднокровного спокусника Вальмона в однойменній картині Мілоша Формана. Він настільки глибоко вжився в образ, що закохався у свою екранну партнерку – актрису Мег Тіллі. Вони разом прожили кілька років на батьківщині Тіллі – у Канаді. Однак подружнє щастя не могло перемогти пристрасть Коліна до акторської професії: він безуспішно звертався у театральні агентства Ванкувера, сумував за Лондоном, почувався викинутим з життя.

firth

Тим часом в Англії автори телефільму “Гордість та упередження” намагались знайти привабливого актора, який би органічно виглядав в антуражі епохи Регентства. Фірт, який саме тоді повернувся на батьківщину, спочатку хотів відмовитись від ролі Дарсі, тому що боявся не виправдати очікування глядачів. Навіть друзі запевняли, що цей образ йому зовсім не пасує, проте Колін вирішив ризикнути. Популярність, яка звалилася на нього після прем’єри, була для актора цілковитою несподіванкою: “Подумати тільки, я старанно працював десять років, і майже жодного відгуку. Але виходить фільм, де я практично не відкриваю рота, – і мене всі помічають”.

firth

Вигадуючи історію незграбної Бріджет Джонс, письменниця Хелен Філдінг спеціально на честь Коліна та його найвідомішого персонажа назвала одного з героїв Дарсі. Книга стала бестселером, і коли у 2001 р. зайшла мова про екранізацію, Філдінг не могла уявити у ролі нікого, крім Фірта. Актор погодився, бо сподівався, що новий персонаж допоможе публіці забути про Дарсі з “Гордості”, від слави якого він вже втомився, однак сталося навпаки: після виходу на екрани [“Щоденника”->bridget-jones-diary] не тільки Англія, а й увесь світ називав його містером Дарсі. Незабаром у наш прокат вийде мюзикл [“Мамма Міа”->mamma-mia], в якому Фірт виконав одну з головних ролей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *