Сукупність брехні

Офіційний український переклад назви стрічки підтримати важко. “Тіло брехні”. Рука брехні, нога брехні… маячня. Був би хоча б труп у центрі сюжету, тоді можна було б якось виправдати. Брехні у фільмі багато, а от тіл… не те щоб мало, але здебільшого випадкові. Тому краще сукупність.

bodylies

Поважний і дуже досвідчений майстер видовищного високопрофесійного недурного кіно [Рідлі Скотт->ridley-scitt] не зрадив собі – саме таким є його трилер, що описує роботу спецслужб. Тема актуальна, для Штатів особливо – протистояння з ісламським тероризмом. Від присвячених ній фільмів спочатку всі чогось чекали, але, напевно, вже не чекають, тому режисер створив фільм, фактично, розважальний. Не легкий розважальний – у картині вистачає жорстоких, кривавих сцен, а наприкінці настає черга справжніх тортур. Це кіно “серйозно-розважальне”, з наголосом саме на останньому слові. Воно нагадує про деякі не нові істини щодо протистояння, яке знаходиться у центрі сюжету, і причин, чому боротьба настільки затяглась, змушує вболівати за героїв – чоловіків сильних і/або розумних, приваблює зоряними іменами і прихованими за ними талантами… та й усе, власне, не так вже й мало для сучасного Голлівуду, і все на належному рівні, без халтури і дурощів. Тільки от про “Оскари” заводити розмову з цього приводу буде так само смішно, як це було минулого року з не менш професійним і недурним [“Гангстером”->american-gangster]: майстерність – це добре, але статуетки тут давати нема за що.

bodylies

Хоча, напевно, на них розраховують головні виконавці. [Ді Капріо->leonardo-di-caprio] знову рветься у бій, причому, на жаль, занадто демонстративно знову рветься у бій – з цієї однієї причини роль нагадує мікс двох його попередніх спроб, [“Кривавого діаманта”->blood-diamond] та [“Відступників”->departed] – знову під перехресним вогнем у гарячих точках, знову сам у полі воїн в тилу ворога. Молодий талановитий актор дуже хоче довести, що він вже не “титанічний” хлопчик, але й про прихильниць своїх не забуває, дбаючи про романтичну лінію – і все ніби з його героєм гаразд, от тільки дуже навряд чи академіки захочуть таке відмітити, записавши роботу у повторення пройденого. Зіграв би Лео дауна – тоді у нього було б набагато більше шансів, але тут треба бути обережним і пам’ятати геніальні пояснення Роберта Дауні (який збіг) у [“Солдатах невдачі”->tropic-thunder]. Та й що робити дауну під перехресним вогнем у гарячих точках?

bodylies

Персонаж [Кроу->russell-crow], який обіцяв бути розумним, трохи розчарував. Розумний він, мабуть, здебільшого для самого себе, принаймні розвернутись йому як слід не дали, і кількість помилок у його діях виходить за межі припустимого для профі такого класу. Та й Рассел вже грав розумних, навіть математиків-шизофреників, тому в номінацію теж навряд чи потрапить. Якщо хто у “Сукупності брехні” і є дійсно розумним – і дійсно гідним “оскарівської” номінації, то це керівник йорданської розвідки Хані у виконанні Марка Стронга. Саме він став найяскравішим персонажем стрічки, справжнім втіленням спокійної гідності, яка щохвилини може перетворитись на холоднокровну жорстокість. І саме він, до речі, виражає головну з ідей фільму: Схід Заходу не зрозуміти і тому не перемогти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *