Кеті Бейтс

Кеті Бейтс (Kathy Bates / Кэти Бейтс), вона ж Кетлін Дойл Бейтс народилась 28 червня 1948 р. у Мемфісі (штат Теннессі). З раннього дитинства вона мріяла стати актрисою і виступати на сцені. В усі часи Бейтс підтримували її батьки – домогосподарка Берті Кетлін та інженер-механік Ленгдон Дойл Бейтс. Прадід Кеті був іммігрантом, який прибув до Америки з Ірландії. Сім’я актриси була дуже дружньою та освіченою. Батьки піклувались про дочку, віддавши її у дуже добру середню школу Мемфісу. Після її закінчення Кеті вступила до університету, де вперше випробувала свої здібності у студентському драматичному гуртку. У 1970 р. Бейтс переїхала у Нью-Йорк, де почала активну творчу діяльність. Вона грала на сцені з 1973 р., однак перший успіх їй принесла роль у виставі “Злочини серця” (1978).

bates1

Кеті починала кар’єру у кіно з малопомітних ролей (одну з них акторка виконала у стрічці Мілоша Формана “Відрив”), але невдовзі зіграла скандальну Стеллу Мей у картині “Повернись у “5:10”, Джиммі Дін, Джиммі Дін” і дочку-самогубцю у “Нічній матері”. Однією з найвідоміших робіт Бейтс на сцені була стомлена роботою офіціантка у п’єсі “Френкі і Джонні у Клер де Лун”.

bates1

Після десятиліття другорядних ролей справжнім проривом для Кеті став образ самотньої психопатки, у домі якої випадково опиняється автор популярних книжок, від яких вона шаленіє. Трилер Роба Райнера [“Мізері”->misery] (1990) було знято за романом Стівена Кінга. Критики вважають, що у цьому творі автор розкрив свій страх перед читачем, і саме уособленням цього страху на екрані стала немолода і нещаслива героїня Бейтс. Актриса заслужено отримала “Оскар”, обійшовши при цьому зірок [Джулію Робертс->julia-roberts] та [Демі Мур->demy-moor]. Після цього на Кеті чекало розчарування, бо в екранізації п’єси “Френкі і Джонні” її роль віддали [Мішель Пфайффер->michelle-pfeiffer], хоча той факт, що внаслідок такого вибору виконавиці у фільмі стомлена Френкі перетворилась на молоду красуню, Бейтс швидше розвеселив.

bates1

Стівен Кінг запросив акторку взяти участь у його іншому проекті “Долорес Клейборн” (1995) – цього разу героїнею Кеті стала жінка середніх літ, яка приховує секрет зі свого минулого. Наступного року Бейтс з’явилась на екранах, вже у ролі слідчого, у ще одному трилері – римейку французьких “Диявольських душ”, де головні ролі виконали Ізабель Аджані та [Шарон Стоун->sharon-stone]. У 1997 р. акторка зіграла мільйонерку Моллі Браун у славетному “Титаніку” Джеймса Кемерона, а після цього стала партнеркою Джона Траволти та Емми Томпсон, перевтілившись у політичному трилері Майка Ніколса “Основні кольори” (1998) у “професіонала з брудних справ”. За останню роль її знову висували на здобуття премії Кіноакадемії, як і за роботу у драмі “Про Шмідта” (2002) з [Джеком Ніколсоном->jack-nicholson]. Починаючи з 90-х, Кеті Бейтс багато уваги приділяє професії режисера: вона поставила кілька епізодів телесеріалу “Деш та Лілі” (1999). Зараз актрису можна побачити у фантастичній стрічці [“День, коли Земля зупинилась”->day-earth-stood-still].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *