Гай Пірс

Гай Пірс (Guy Pearce / Гай Пирс) народився 5 жовтня 1967 р. в Елі (Кембріджшир, Великобританія). Коли йому було три роки, сім’я емігрувала в Австралію. Через п’ять років загинув його батько: льотчик-випробувач, який брав участь у програмі “Номад”, впав зі своїм літаком поряд зі злітною смугою. “Дивна річ, – згадує актор, – ця подія спустошила мене, але смерть сильніше зв’язує людей духовно. Шкода, що тата немає поряд, проте мені здається, що він десь літає на літаку і може бачити те, що я роблю”.

guy1

Ще у перших класах Гай зацікавився сценою і в 11 років вже грав у місцевій театральній трупі. Пірс також займався бодібілдингом і у 15 років здобув титул “Містер Юна Перемога”. Він навчався у дорогій приватній школі, де усі учні збирались стати юристами, лікарями чи політиками. Поки вони готувались до іспитів, вибираючи найпрестижніші факультети, Пірс тікав з уроків, щоб пройти чергове прослуховування у Мельбурні. Невідомо, звідки у нього взялось це захоплення, бо батько-льотчик та мати-вчителька акторську професію всерйоз не сприймали. У 17 років, через два дні після закінчення школи, юнак виборов роль байкера Майка у телесеріалі “Сусіди”, де також знімались Кайлі Міноуг та Джейсон Донован. Усі учасники шоу стали популярними у місцевої молоді, і Гай почав працювати у кіно й на телебаченні. У 1994 р. він взяв участь у ризикованому проекті Стефана Елліотта “Пригоди Присцилли, королеви пустелі”, який став світовою сенсацією. Після цієї комедії про тріо трансвеститів, які подорожують Австралією, актора запросили до Голлівуду.

guy1

Переїжджати до США Пірс не дуже хотів і до цього часу остаточно там не оселився. На “фабриці мрій” йому спочатку не щастило: будь-яка роль, яка йому подобалась у запропонованому сценарії, вже була відписана [Бреду Пітту->brad-pitt], [Джонні Деппу->johnny-depp] чи [Кіану Рівзу->keanu-reeves]. Однак у 1997 р. у блискучому трилері Кертіса Генсона “Таємниці Лос-Анджелесу” він зіграв складну роль лейтенанта Еда Екслі, ідейного борця зі злочинністю, чий характер поступово змінюється під час розслідування, яке викриває корупцію у його відділку. Спочатку Гай не вірив, що така роль дістанеться йому, але режисеру було потрібне незнайоме широкій публіці обличчя. “Таємниці” зробили Пірса зіркою в Америці, а остаточно закріпив цей статус незалежний проект, який став несподіваним хітом, – фільм-загадка [“Пам’ятай”->memento] (2001) Крістофера Нолана.

У “Графі Монте-Крісто” (2002), 12-й екранізації знаменитого роману Дюма, актор зіграв підлого зрадника Фернана, а у фантастичній “Машині часу” (2002) за мотивами не менш славетного твору Герберта Веллса – винахідника, який починає мандрувати у часі, щоб врятувати свою кохану. У комедії “Казки на ніч” (2008), яку зараз демонструють на наших екранах, Пірс виконав роль суперника головного героя ([Адам Сендлер->adam-sandler]).

guy1

Гай Пірс каже, що грає у кіно для того, щоб зрозуміти самого себе: “Мені подобається приміряти різні особистості – може, серед них знайдеться і моя? Коли я переглядаю свої старі фільми, то сам дивуюсь – невже у мені усе це є?”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *