Операція “Валькірія”

Операція “Валькірія” (Valkyrie / Операция “Валькирия”). Трилер. США, 2008. Режисер [Браян Сінгер->brian-singer]. У ролях: [Том Круз->tom-cruise], Кеннет Брана, [Білл Найджи->bill-naiji], Теренс Стемп, Едді Іззард.

valkyrie

Про легендарний замах на Гітлера було знято чотири фільми. У 1955 р. у ФРН вийшло дві картини про змову – “Це сталося 20 липня” та “20 липня: замах на Гітлера”. У 1990-му у США було знято телефільм “Змова проти Гітлера”. Нарешті, у 2004 р. у Німеччині створили стрічку “Штауффенберг”. Зараз за цю тему вирішив взятися Голлівуд, точніше, Том Круз.

У 2006 р., після прем’єри кінокоміксу “Повернення Супермена”, режисер Браян Сінгер захотів для різноманіття зайнятися проектом більш скромним, камерним. Його давній приятель, кінодраматург Крістофер Маккворі, порадив зняти картину про змову німецьких військових проти Гітлера у 1944 р. Кілька місяців вони працювали над сценарієм під назвою “Операція “Валькірія”, головним героєм якого став безпосередній виконавець замаху – полковник фон Штауффенберг, а у березні 2007 р. показали свій твір Тому Крузу.

У той час знаменитий актор знаходився у досить складному становищі. Звільнивши свою колишню прес-аташе і взявши на її місце свою сестру, він за кілька років майже повністю зруйнував власний імідж, на всіх кутках рекламуючи саєнтологію та свій відверто таблоїдний роман з Кеті Холмс. Влітку 2006 р. студія “Парамаунт”, з якою Круз співпрацював 14 років, розірвала контракт з його продюсерською фірмою. Тому фільм про національного німецького героя – хід конем для зірки, яка швидко втрачає популярність.

Клаус Філіпп Марія Шенк фон Штауффенберг (1907-1944) – один з головних змовників, що планували вбивство Гітлера, безпосередній організатор і виконавець замаху. Прихід Адольфа до влади він спочатку сприйняв з ентузіазмом. Невідомо, що змінило його думку: згідно з однією версією, його обурювали звірства на окупованих територіях та знищення євреїв, згідно з іншою – він просто зрозумів, що фюрер веде країну до катастрофи. З листопада 1943-го до липня 1944-го змовники кілька разів намагались знищити Гітлера, але щоразу замах зривався в останню мить. Врешті-решт фон Штауффенберг, який регулярно зустрічався з фюрером, вирішив взяти цю місію на себе. Однак низка фатальних невдач продовжувала переслідувати змовників: портфель з бомбою, який стояв біля Гітлера, хтось відсунув убік. Фюрер отримав легку контузію; п’ятьох головних учасників змови, в тому числі фон Штауффенберга, швидко арештували, засудили до смерті і розстріляли у дворі штабу.

Стрічку вирішили знімати у Німеччині, на місцях реальних подій. “Для нас важливо відчути внутрішню правду, – казав Круз. – Ці місця допомагають відчути дух минулих років і подій”. Йому навіть вдалося домовитись про зйомки у воєнному міністерстві Бендлерблок, у тому самому кабінеті, де Штауффенберг та його спільники займались підготовкою замаху.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *