Життя спочатку

Життя спочатку (Revolutionary Road / Жизнь сначала). Драма. США, 2008. Режисер Сем Мендес. У ролях: [Леонардо Ді Капріо->leonardo-di-caprio], [Кейт Вінслет->kate-winslet], [Кеті Бейтс->katie-bates], Майкл Шеннон, Катрін Хан, Дейвід Харбор.

rev-roaf

Стрічку знято за однойменним романом Річарда Єйтса 1961 р., який зараз називають “Красою по-американськи” 50-х”. Дія книги відбувається навесні і влітку 1955 р. у передмісті Нью-Йорку з гордою назвою Революційні Пагорби.

У 60-х Єйтса вважали одним з найвпливовіших американських письменників, проте жодну з його книг не екранізували: твори були надто похмурими і безкомпромісними, а пом’якшувати їх для Голлівуду автор категорично відмовився. Першим режисером, який хотів екранізувати “Життя спочатку”, був Джон Франкенхаймер, однак йому не вдалося зацікавити жодну студію. У 1967 р. права на роман купив продюсер Альберт Радді. Увесь гонорар Єйтс, який до того часу встиг двічі побувати у клініках для алкоголіків і практично нічого не писав, віддав колишній дружині, щоб вона могла влаштувати доньок у коледж. Письменник хотів працювати над сценарієм майбутнього фільму, але відмовився після того, як Радді наказав йому змінити фінал. У 1972 р. Єйтс знову запропонував продюсеру свої послуги, однак той вирішив доручити написання сценарію телевізійному актору Патріку О’Нілу. Автор роману назвав цей сценарій жахливим, і про нього невдовзі забули.

У 2002 р. “Життя” хотів екранізувати Тодд Філд, але врешті-решт він взявся за стрічку “Як малі діти” – іншу розповідь про на перший погляд добропорядну сім’ю, яку роздирають протиріччя. Через чотири роки романом зацікавились Сем Мендес і його дружина Кейт Вінслет: вони давно шукали проект, який був би цікавий їм обом. Про свої наміри вони вперше розповіли у жовтні 2006 р. “Я досліджував далекі незвичні світи, – казав Мендес, який саме тоді закінчив “Морпехів”. – Настав час повернутися до більш близької тематики. Наш фільм буде про шлюб, актриса, яка зіграє головну роль, – моя дружина, тому я буду працювати ніби у себе вдома”.

Спочатку на головну чоловічу роль претендував [Метт Деймон->matt-damon], проте Мендес і Вінслет хотіли, щоб робота над картиною проходила з початку червня до кінця серпня 2007 р., а актор не встигав до того часу закінчити зйомки у фільмі Пола Грінграсса “Зелена зона”. У березні 2007-го стало відомо, що замість Деймона зніметься Леонардо Ді Капріо.

Всі зйомки вирішили проводити на місці описаних подій, у штаті Коннектикут. Декілька сцен знімали у Нью-Йорку – на центральному вокзалі у Мангеттені, на Бродвеї, куди приїздить героїня Вінслет, яка мріє про акторську кар’єру. Знімальна група була особливо зацікавленою у статистах, які палять. “Дія відбувається у 50-х роках, коли люди ще не знали, що палити шкідливо. Тому у кадрі повинні бути люди, що палять”, – було сказано в об’яві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *