Марлі і я

Картина, яка вчить любити наших братів менших, а може, і не вчить – навряд чи ті, хто принципово не люблять собак, висидять дві години, спостерігаючи за “подвигами” вкрай неслухняного пса. Але й не всі з тих, хто до песиків відноситься нейтрально, тобто швидше любить, ніж ні, будуть після кінця сеансу вважати свій вибір фільму для відпочинку стовідсотково вдалим.

marley1

Трейлер обіцяє щось на кшталт “Бетховена”, цьому сприяють і актори в головних ролях – [Овен Вілсон->owel-wilson] та [Дженніфер Аністон->jennifer-aniston], найбільше відомі за ролями у комедіях. Насправді ж “Марлі” – це дещо інше. Це і комедія, і мелодрама, і “собаче” кіно, і скромна спроба подвійного “біопіку” (тобто фільму біографічного) – розповідь про життя і людини, і собаки. Через це і вийшло дві години – забагато жанрів в одному флаконі. Взагалі суміш жанрів – річ часто непогана, а часом просто чудова, але для неї потрібен неординарний привід, а тут його немає.

Як мінімум півгодини зі стрічки здаються зайвими, але й вирішити, що саме можна було б безболісно викинути, не так легко. Викинеш сімейне життя героїв – залишиться півтори години собачих витівок, а для того, щоб їх побачити, кіно знімати не обов’язково, вистачає телепрограм з найкумеднішим домашнім відео. А викинеш собаку – не залишиться взагалі нічого, бо життя Джона Грогана (нічого особистого) – аж ніяк не матеріал для фільму. Воно занадто ординарне, бідне на цікаві події і подібне до життів сотень тисяч інших процвітаючих американців.

marley1

Темою для стрічок “звичайні люди” стають переважно тоді, коли автори прагнуть показати складність звичайних людських стосунків, однак в “Марлі” цього немає. Стосунки між героями ідеальні, жоден конфлікт не триває більше п’яти екранних хвилин, кар’єра Грогана складається без великих злетів, але все ж таки прямує вгору, діти здорові та слухняні, начальство душевне і зарплатню стабільно підвищує – майже як в раю або голлівудському фільмі. Ну все добре, тільки собака бешкетує. Є кілька психологічних моментів: герою весь час здається, що він не на своєму місці (у професійному плані), і лише змінивши роботу, він починає розуміти, що це було те, що треба, потім він же з сумом констатує факт, що старіє і не всі його мрії збулися. Але для драми таких моментів замало, а комедію вони гальмують. Актори добре працюють з обома жанрами, але сценарій безнадійно зависає між двома берегами, не в змозі прибитись до жодного.

marley1

Навіть собаководам можна “Марлі” рекомендувати далеко не всім. Тому що розповідь про життя пса ведеться до самого кінця, а кінець для всіх один і завжди невеселий. До того ж режисер сильно перестарався з фінальними епізодами, давлячи на психіку великими планами очей хворого Марлі і розтягуючи до безкінечності сцену похорон. Тому картина, яка веселила майже дві години, ризикує відпустити глядача з сумним настроєм.

1 коментар для “Марлі і я”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *