Про Шмідта

Про Шмідта (About Schmidt / О Шмидте). США, 2002. Режисер Александр Пейн. У ролях: [Джек Ніколсон->jack-nicholson], Кеті Бейтс, Хоуп Дейвіс, Дермот Малруні, Лен Каріу, Конні Рей, Філ Рівс, Говард Хессман, Метт Вінстон, Джун Скуїбб, Гаррі Гроунер, Джеймс Майкл Коннор.

К1, п’ятниця 15 травня, 22.00

Воррену Шмідту (Ніколсон) 66 років, він нещодавно вийшов на пенсію і щойно став вдівцем. Страховій компанії, де Шмідт пропрацював усе життя, більше не потрібні його послуги, і засмучений Воррен, який не знає, чим йому зайнятися, їде у Денвер на весілля своєї дочки, сподіваючись, що зможе переконати її не робити помилку…

Мотив подорожі як пошуку сенсу життя є одним з основних у творчості Ніколсона. Щоправда, молоді бунтівники, зіграні ним у 60-70-х рр. у «Безтурботному їздці», «П’яти легких п’єсах» та ін., намагались втекти від невтішної реальності, мріючи про краще майбутнє, а Воррен Шмідт може лише згадувати минуле, відвідуючи місця, де провів своє дитинство та юність. Актор, котрий колись випромінював диявольську енергію, цього разу створює вражаючий образ людини, яка втратила сили, але не може змиритися з думкою, що змарнувала власне життя і тепер нікому не потрібна. Екранізацію роману Луїса Беглі «Про Шмідта», написаного у 1996 р., у Голлівуді вважали безперспективним проектом, і компанія «Коламбія» продала права на неї студії «Нью Лайн». Однак сценарист Джим Тейлор та режисер Пейн («Вибори», «Громадянка Рут»), поєднавши елементи сатири та трагікомедії, створили правдиву і гірку картину про невідворотність миті, коли доводиться підбивати підсумки свого земного існування, а участь Ніколсона, який погодився суттєво зменшити свій гонорар (зазвичай він отримує 15 мільйонів за фільм), стала запорукою не тільки художнього, а й касового успіху стрічки (44 млн. доларів у США).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *