Зої Салдана

Зої Салдана (Zoe Saldana / Зои Салдана) народилась 19 червня 1978 р. у сім’ї вихідців з Домініканської республіки. Її справжнє ім’я – Зої Ядіра Салданья Назаріо. У дев’ять років вона втратила батька, який загинув в аварії, і мати перевезла її та сестру назад в Домініканську республіку. Відучившись в престижній танцювальній школі, Зої повернулась у Штати, де стала учасницею театральної програми “Обличчя” і влаштувалась касиркою у забігайлівку “Бургер Кінг”. Тоді ж вона отримала можливість знятись у серіалі “Закон і порядок”.

saldana1.jpg

У 2000 р. Салдана забула про навчання і почала присвячувати весь свій час акторській роботі. Вона з’явилась у постановці “Авансцена”, була партнеркою Брітні Спірс у стрічці “Перехрестя” (2002), потім зіграла у комедії Ніка Кеннона “Барабанний дріб” (2002). У “Піратах Карибського моря” (2003) Зої виконала епізодичну роль піратки Анни-Марії, яка дає гучного ляпаса авантюристу Джеку Сперроу. “Ви собі не уявляєте, як я почувалась на зйомках цього моменту, – згадує актриса зі сміхом. – Це ж [Джонні Депп->johnny-depp]! Я мало не втратила свідомість, коли його побачила. Він чудовий!” Салдана також знялась у [“Терміналі”->terminal] (2004) [Стівена Спілберга->steven-spielberg] з Томом Хенксом і у фільмах “Гавань” (2004), “Сузір’я” (2005), [“Вгадай хто”->guess-who] (2005), “Після сексу” (2007), “Божевілля” (2007), [“Точка обстрілу”->vantage-point-ann] (2007). Серед премій, на які номінували акторку, – “Black Reel Award”, “Black Movie Award”, приз MTV та “NAACP Award”.

saldana2.jpg

У [“Зоряному шляху”->star-trek] Зої виконала єдину велику жіночу роль. Ім’я її героїні Ухура у племен Суахілі означає “свобода”, однак деякі джерела стверджують, що продюсер Джин Родденберрі назвав персонажа на честь африканського соціалістичного руху Ухуру, який заснував танзанійський лідер Джаліус Нйєрер. Красуня-лінгвіст носить у стрічці виключно короткі сукні, які дуже подобаються Салдані: зараз вона мріє про продовження картини. Перед зйомками Зої зустрічалась з Нішель Нікколс, яка грала Ухуру у старому серіалі “Зоряний шлях”. Зустріч влаштував режисер нового фільму Дж. Дж. Абрамс, і акторки спілкувались майже годину. Цю розмову Салдана вважає важливим психологічним кроком перед початком зйомок. У картині її героїня кохає першого помічника на зорельоті Спока, проте актриса не може з впевненістю сказати, кого б з головних героїв вона обрала в житті – інтелектуала Спока чи капітана-шибайголову Керка.

saldana3.jpg

Зої Салдана запевняє, що їй не доводиться спеціально тренуватись, щоб підтримувати чудову форму. Вона любить поїсти, але намагається якомога більше рухатись – наприклад, гуляє з собаками. Незабаром ми зможемо побачити її у ще одному блокбастері – “[Аватар”->avatar] Джеймса Кемерона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *