Лів Шрайбер

Лів Шрайбер (Live Schreiber / Лив Шрайбер) народився 4 жовтня 1967 р. у Сан-Франциско (штат Каліфорнія), в сім’ї художниці Хізер Мілгрем та театрального актора й режисера Телла Шрайбера. У його батька змішані австрійське, ірландське, швейцарське та шотландське коріння, а мати – єврейка, предки якої іммігрували з Польщі, України та Німеччини (дід Ліва по материнській лінії був українцем). Мати Ліва стверджує, що він отримав таке ім’я на честь її улюбленого письменника Льва Толстого, а батько каже, що Лівом звали лікаря, який врятував життя його матері.

liev1.jpg

Коли Шрайберу був рік, сім’я переїхала у Канаду, а коли йому виповнилося чотири роки, батьки розлучилися. Дитинство майбутнього актора пройшло у Нижньому Іст Сайді Нью-Йорка, де він жив з матір’ю, яка працювала водієм таксі і займалась продажем ляльок з пап’є-маше власного виготовлення. Вона примушувала сина читати і забороняла дивитись кольорові фільми, тому його улюбленим актором став Чарлі Чаплін. Першою кольоровою стрічкою, яку побачив Лів, були “Зоряні війни” 1977 р.

Наприкінці 70-х та на початку 80-х Шрайбер жив у місті Помфрет (штат Коннектикут). У 1984 р. він вступив до приватної нью-йоркської школи “Friends Seminary”. Разом з ним вчилась Аманда Пітт, яка згодом стала відомою актрисою. Лів захоплювався спортом, проте залишався непопулярним у школі через чутки про його дивну сім’ю та непідтверджену підозру у крадіжці. Його навчання продовжилося у коледжі Гемпшира в Амхерсті (штат Масачусетс), де Шрайбер вперше зацікавився акторською майстерністю. У 1992 р. Лів закінчив Єльську вищу школу драматичного мистецтва, також відвідував Королівську академію драматичного мистецтва у Лондоні.

liev2.jpg

Шрайбер збирався стати сценаристом і письменником, однак у 90-х працював переважно актором, граючи ролі другого плану у незалежних фільмах “Гуляють, розмовляють” (1996), “Денні мандрівники” (1998) та “Прогулянка на Місяці” (1999); за останні два він отримав номінацію на премію незалежного кінематографу “Chlotrudis Award”. У високобюджетні студійні стрічки йому відкрила шлях роль підозрюваного у вбивствах Коттона Вірі у трилогії Веса Крейвена “Крик”. Лів знявся в “Урагані” (1999) з Дензелом Вашингтоном, “Гамлеті” (2000) з Ітаном Хоуком, “Ціні страху” (2002) з Беном Аффлеком, “Маньчжурському кандидаті” (2004) з Вашингтоном та Меріл Стріп. У 1999 р. його номінували на “Еммі” та “Золотий глобус” за роль легендарного митця Орсона Веллса у телефільмі каналу НВО “Проект 281”.

liev3.jpg

З кінця 90-х Шрайбер планував зняти екранізацію “Венеціанського купця” з [Дастіном Гоффманом->dustin-hoffman], а потім зайнявся написанням сценарію картини, яка розповідала про його стосунки з дідом. Але невдовзі актор прочитав роман “Світ навколо” з подібним сюжетом і вирішив його екранізувати. Роботу Шрайбера як сценариста та режисера відзначили номінаціями і призами на різних кінофестивалях.

Одна з останніх акторських робіт Ліва – лиходій Шаблезуб з кінокоміксу [“Росомаха”->wolverine].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *