Пункт призначення-4

Пункт призначення-4 (The Final Destination / Пункт назначения-4). Фільм жахів. США, 2009. Режисер Дейвід Р. Елліс. У ролях: Боббі Кемпо, Шантель Ван Сантен, Хейлі Вебб, Нік Зено.

finaldestination4.jpg

Нік, його кохана, їх друзі Джанет та Хант приїздять на автодром подивитись гонки. Ніку привиджується жахлива катастрофа, і він просить товаришів піти з трибуни, Ті роблять це за лічені секунди до катастрофи. Молоді люди вважають, що їм вдалося обдурити смерть, але усі, хто послухав Ніка і залишив трибуну, починають гинути за загадкових обставин…

Кіносеріал “Пункт призначення” народився у 2000 р. зі сценарію, який спочатку написали для одного з епізодів “Секретних матеріалів”. Для телебачення сюжет виявився занадто дорогим, бо у ньому були вибух літака та складні сцени катастроф. Сценарист Джеффрі Реддік вирішив спробувати щастя в кіно: він та режисери Джеймс Вонг та Глен Морган, які працювали раніше над “Секретними матеріалами”, замінили агентів ФБР підлітками, які одного разу обманули смерть і тепер намагаються врятуватись від неї. Результатом їх праці став “Пункт призначення” (2000) – мало не перший молодіжний фільм жахів, де всерйоз досліджувалась тема долі. Чи можна втекти від смерті, якщо вона позначила тебе?

Картина мала великий успіх у прокаті й на відео, тому через три роки з’явився “Пункт призначення-2”. Оскільки майже всі герої першої серії загинули, сценаристи набрали нову групу смертників і умовно зв’язали дві стрічки роллю Алі Лартер, яка грала у першому “Пункті”. Цього разу масова смерть очікувала на героїв не в літаку, а на шосе, хоча сюжет був майже такий самий: кілька людей змогли уникнути смерті в автокатастрофі, але потім обставини повернулись проти них, і вони почали гинути один за одним. Продовження непогано пройшло в прокаті, і продюсери почали готувати третю серію. Спочатку вони хотіли зробити фільм у стереоскопічному варіанті, проте чотири-п’ять років тому це було ще надто дорого і клопітно. Однак для картини все ж таки вигадали “родзинку”: DVD “Пункту призначення-3” має унікальну функцію “вибери їх долю”. Під час перегляду фільму на екрані з’являється меню, і глядач повинен зробити вибір за героя. В залежності від глядацького вибору історія розгортається у тому чи іншому напрямку.

Високі касові збори третьої частини (113 млн. доларів в усьому світі) стали доказом того, що автори знайшли формулу успіху. Оскільки для кожної серії набирається нова група персонажів, з ними можна розправлятися з максимальною вигадливістю. У листопаді 2007 р. режисер Елліс підписав контракт на постановку четвертої частини зі студією “Нью Лайн”, яка виділила йому 43 млн. доларів. Зйомки проходили в Новому Орлеані весною 2008 р. Режисер використовував на знімальному майданчику нове покоління стереоскопічних камер, які досі ніхто не застосовував на зйомках. “Я сподіваюсь, що глядачі будуть співчувати героям і відчують себе учасниками цієї захоплюючої поїздки”, – казав Елліс журналістам, які приїздили на знімальний майданчик.

“В процесі перегляду попередніх фільмів можна було здогадатись, що всіх героїв рано чи пізно вб’ють, – сміється Хейлі Вебб. – Але у цій стрічці персонажі такі симпатичні, що глядач весь час сподівається: а може, вони якимось чином виживуть?”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *