Чіветель Еджиофор

Чіветель Еджиофор (Chiwetel Ejiofor / Чиветель Эджиофор) – британець нігерійського походження. Він народився 10 липня 1974 р. у Лондоні. Його батько був лікарем, який загинув в автокатастрофі, коли хлопчику було 11 років. У 13 років Чіветель почав брати участь у шкільних виставах. Після закінчення лондонського коледжу “Дулвіч” вчився у Лондонській академії музики і драматичних мистецтв.

ejiof1.jpg

Закінчивши навчання, молодий актор пішов працювати у Лондонський національний молодіжний театр. Зіграв головну роль в “Отелло” в театрі “Блумсбері” у вересні 1995 р. і у Театрі мистецтв у 1996 р. Потім Еджиофор став актором Королівського національного театру. У 1997 р. він дебютував у кіно, знявшись в історичному фільмі Стівена Спілберга “Амістад”, який розповідав про реальні події – неймовірну подорож рабів-африканців, які захопили работоргівельний корабель “Амістад” і спробували повернутись на батьківщину. Девізом стрічки стала боротьба за свої права і свободу; партнером Еджиофора був Джимон Хунсу. Потім була велика роль у картині “Брудна краса” Стівена Фрієрза, яку високо оцінили критики. Чіветель також знявся у фільмах “Справжнє кохання” (2003) Річарда Кертіса, “Не впіймали – не злодій” (2006) Спайка Лі, “Мелінда і Мелінда” (2004) Вуді Аллена, “Кров за кров” (2005) Джона Сінглтона, “Місія “Сереніті” (2005) Джоса Ведона, [“Гангстер”->american-gangster] (2007) [Рідлі Скотта->ridley-scott]. У 2006 р. Еджиофор перевтілився у революціонера в антиутопії “Дитина людська”.

ejiof2.jpg

У 2000 р. актора нагородили премією Джека Тінкера, а наступного року він опинився серед претендентів на театральний приз імені Лоренса Олів’є. У 2006 р. Еджиофора номінували на “Золотий глобус” за роль у фільмі Джуліана Джаррольда “Чумові боти”. Ще одну номінацію на “Золотий глобус” того ж року актору приніс образ Яна Картера, створений ним у драматичному телесеріалі “Цунамі”, який також відзначили нагородою “Золота німфа”.

Зараз на рахунку у Чіветеля понад тридцяти ролей, більшість з яких досить великі. Цього року він знявся у трьох стрічках – у [“2012”->f2012], в драмі Піта Тревіса “Кінець гри” та у картині Майкла Алмерейди “Сьогодні опівдні”. Відомо, що у 2010 р. актор буде брати участь як мінімум у трьох проектах – “Солт”, “Три різні шляхи” і “Не впіймали – не злодій-2 ”.

ejiof3.jpg

У “2012” Еджиофор зіграв Едріана Хемслі, наукового радника у Білому Домі. Коли актор розповідав про свою роботу, його запитали, що він думає про кінець світу. “Я вважаю, що люди все ж таки повинні знати про кінець світу, – сказав він, подумавши. – Хоча і привести це може до найсерйозніших наслідків. Повинні люди знати цю дату чи ні – одне з найбільш складних питань, які піднімають у цьому фільмі. І ні в ньому, ні в реальному житті на це питання немає простої відповіді”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *