Майже знамениті

Майже знамениті (Almost Famous / Почти знаменитые). США, 2000. Режисер Кемерон Кроу. У ролях: Патрік Ф’юджит, [Біллі Крадап->billy-crudup], [Франсес Макдорманд->frances-mcdormand], [Кейт Хадсон->kate-hudson], Джейсон Лі, Філіпп Сеймур Хоффман.

К1, понеділок 28 грудня, 11.15

Закоханий у рок-н-рол старшокласник Вільям Міллер отримує від престижного музичного журналу своє перше завдання: надіслати серію репортажів про популярну групу «Стіллвотер», яка вирушає в турне по Америці…

almost-famous.jpg

У 1973 р. 16-річний Кроу розпочав кар’єру рок-журналіста. Невдовзі талановитий юнак вже писав статті для відомих видань «Лос-Анджелес Таймс» та «Роллінг Стоун» і спілкувався з такими знаменитостями, як Боб Ділан, Дейвід Боуї, Ніл Янг, Ерік Клептон. Через 6 років Кроу став письменником, а потім зацікавився кінорежисурою («Скажи що-небудь»). Після комерційного успіху «Джеррі Магвайра» він вирішив зайнятися власним проектом, про який мріяв багато років: «Я не хотів знімати традиційну автобіографічну стрічку. Ця картина – мій особистий щоденник, де присутні не тільки живі легенди рок-н-ролу, але й мої почуття, симпатії та сімейні проблеми». Щоб не образити когось з музикантів, Кроу зробив своїми героями членів вигаданої групи «Стіллвотер». Фортуна знову посміхнулася митцю: сценарій, над яким він працював кілька місяців, потрапив до рук могутнього Спілберга, котрий одразу знайшов потрібні для постановки 60 млн. доларів.

Кроу побоювався, що конкуренти з інших студій випередять його з власними варіаціями подібних сюжетів, тому не розголошував зміст фільму під час підбору виконавців. Лідера «Стіллвотер», гітариста Хеммонда, після відмови Бреда Пітта зіграв малознаний актор Крадап («Ті, що сплять»). Роль репортера Міллера, свого «альтер-его», режисер доручив юному Ф’юджиту, який підробляв на телебаченні, але всерйоз не думав про кінокар’єру. Постановник детально відтворив атмосферу 70-х, знімав концерти на величезних стадіонах, використовував навіть справжні плакати тих часів. Разом з рок-зіркою Пітером Фремптоном Кроу створив унікальний звуковий ряд: давні зв’язки у світі музики допомогли отримати права на використання багатьох легендарних пісень.

Стрічка не стала хітом (касові збори у прокаті США не перевищили 27 мільйонів), однак її художні достоїнства не залишились непоміченими. «Оскар» за оригінальний сценарій, «Золотий Глобус» найкращій комедії, премії бостонських критиків (за режисуру, сценарій і найкращій картині року), Асоціації радіо- та телекритиків США (за сценарій) і чиказьких кінокритиків (у номінаціях «Найкращий фільм» та «Найкращий сценарій») – ось далеко не повний список нагород, що вибороли «Майже знамениті». З-поміж акторських робіт загальну увагу привернули ролі другого плану, зіграні Хадсон («Золотий Глобус») і Макдорманд (призи бостонських, лос-анджелеських та чиказьких кінокритиків і Асоціації радіо- та телекритиків США), які також висувались на премію Кіноакадемії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *