Аліса в країні чудес

Аліса в країні чудес (Alice in Wonderland / Алиса в стране чудес). Казка / комедія. США, 2010. Режисер Тім Бертон. У ролях: Мія Васіковська, [Джонні Депп->johnny-depp], [Гелена Бонем-Картер->helen-bonham-carter], [Крістофер Лі->christopher-lee], [Алан Рікмен->alan-rickman], [Енн Гетевей->ann-hataway].

alice_in_wonderland_poster.jpg

Аліса, яка подорослішала, повертається у країну чудес, яку треба рятувати від жахливої загрози…

Легендарну “Алісу в країні чудес” (1865) Льюїс Керролл писав немовби з розрахунком на сучасні комп’ютерні технології. Найпершу екранізацію було створено у 1903 р., і з того часу з’явилося ще 20, якщо рахувати телевізійні, музичні й порнографічні версії. Найкращими з них були ті, в яких поєднувались елементи ігрові й анімаційні, але і в них було дуже складно зобразити, наприклад, Чеширського кота, від якого залишається лише посмішка.

Перші розмови про нову кіноверсію “Аліси” почалися у 2004 р., коли в прокат вийшов перший фільм, знятий з використанням нового методу “зафіксований образ”, – “Полярний експрес”. На студії “Дрімворкс” почалась розробка проекту за сценарієм Леса Бовена, який хотів знімати відразу дві стрічки – “Аліса в країні чудес” та “Аліса в Задзеркаллі”. На головну роль запросили Дакоту Фаннінг, але проект опинився на полиці, бо студія не змогла знайти режисера, у якого було б цікаве, оригінальне бачення цієї історії. Одночасно Вес Крейвен розробляв на студії “Діменсіон” ще один проект “Аліси” – за мотивами комп’ютерної гри, яка вийшла у 2000 р. і мала досить похмурий сюжет: будинок Аліси згорів, батьки загинули, а сама вона намагалась покінчити життя самогубством і потрапила до божевільні. Декілька років потому Білий Кролик приходить до Аліси і просить її врятувати країну чудес від деспотичної королеви. Деякий час розробка сценарію йшла кволо, а у 2004 р. проект несподівано почав набирати оберти: до нього прикріпили режисера Маркуса Ніспела, а на головну роль запросили Сару Мішель Геллар. Однак і цей задум реалізувати не вдалося: у 2004 р. він перейшов з “Діменсіон” на “ХХ сторіччя – Фокс”, а у 2005 р. права на нього перекупила “Юніверсал”.

У 2007 р. на студії Діснея почалась робота над ще однією кіноверсією, цього разу за сценарієм Лінди Вулвертон. Відома за мультфільмами “Красуня і Чудовисько” і “Король Лев” сценаристка вигадливо скомпілювала сюжетні лінії з книги Керролла і з гри, розбавивши їх популярними штампами дамських романів. У її творі Алісі 17 років, і друг її покійного батька майже вмовляє дівчину вийти заміж за його сина, коли вона раптом бачить Білого Кролика, який на бігу кричить їй, що треба “ловити момент”. Аліса біжить за ним і потрапляє до чарівної країни, де, як вона згодом з’ясовує, вже колись подорожувала, але забула про це.

У листопаді 2007 р. стало відомо, що постановкою займеться Тім Бертон. “Я бачив багато кіноверсій, і усі вони були вірними букві, але не духу “Аліси”, – заявив режисер. – Цю книгу не можна переносити на екран дослівно”. Гелена Бонем-Картер зіграла королеву, а Джонні Депп – Божевільного Капелюшника. Крістофер Лі, великий друг Бертона, перевтілився у монстра Бармаглота. На роль Аліси постановник взяв маловідому 19-річну австралійську актрису Мію Васіковська, в якій, за його словами, побачив дивовижну емоційну силу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *