Стів Бушемі

Стів Бушемі (Steve Buscemi / Стів Бушеми), американець італійського походження, народився у Брукліні 13 грудня 1957 р. У 1975 р. закінчив Центральну вищу школу району Веллі-стрім. Коледж Стів покинув, провчившись там лише один семестр. Вже у випускному класі школи Бушемі почав цікавитися акторською майстерністю. Батько заохочував прагнення сина зробити акторську кар’єру і навіть запропонував йому ходити на відповідні курси. Але при цьому він, турбуючись про майбутнє сина, змусив його підготуватися і скласти іспит на пожежника. Справа була у тому, що батько, ветеран корейської війни, працював у санітарній міській службі і не міг допомагати сину, якому не вистачало грошей на навчання у Мангеттенському коледжі мистецтв.

buscem1.jpg

Всупереч очікуванням, новоспеченого пожежника ніхто на роботу не кликав. Знову ж таки за порадою батька Бушемі подав заяву про прийом на громадянську службу і почав чекати. За три роки він встиг попрацювати вантажником, офіціантом, продавцем у кіоску, водієм фургону з морозивом. Ці свої підробітки Стів називав “працею за випивку”, бо найчастіше пропивав зароблене у барах. Якось в одному з барів він зустрів двох бродячих артистів, які мандрували Нью-Йорком і розважали публіку подібних закладів. Бушемі вирішив скористатися шансом повчитися акторству – він познайомився з артистами і з того часу поєднував боротьбу з пожежами (до того часу він встиг отримати місце у пожежній команді) з акторською практикою.

buscem2.jpg

Попрацювавши чотири роки пожежником, Стів перебрався на Мангеттен і вступив до театрального інституту імені Лі Страсберга. Під час навчання він писав і ставив п’єси у маленьких експериментальних театрах-лабораторіях у центрі Нью-Йорка. На сцені одного з таких театрів його помітив Білл Шервуд. У 1985 р. Бушемі знявся у стрічці “Томмі”, проте його справжня акторська кар’єра почалась саме з картини “Прощальні погляди”, знятій Шервудом у 1986-му. Фільм, в якому Стів зіграв музиканта, який поминає від СНІДу, був одним з перших, де Голлівуд торкнувся теми цієї жахливої хвороби. Бушемі відразу здобув репутацію актора, здатного створити на екрані образ лише за кілька хвилин. Саме цим він найчастіше займався в наступні роки, пішовши з пожежної команди.

buscem3.jpg

Стів зіграв одного з грабіжників у “Скажених псах” Квентіна Тарантіно і з того часу став мало не обличчям незалежного американського кінематографу, співпрацюючи з Джимом Джармушем (“Таємничий потяг”, “Мрець”), братами Коенами (“Перехрестя Міллера”, “Бартон Фінк”, [“Фарго”->fargo], “Великий Лебовськи”), Робертом Родрігесом (“Відчайдушний”). Бушемі нерідко можна побачити у великих студійних стрічках (“Повітряна в’язниця”, “Втеча з Лос-Анджелесу”, “Армагеддон” тощо), однак по-справжньому добре він почувається у картинах нестандартних, на кшталт “Світу привидів”, за який його номінували на “Золотий глобус”.

1 коментар для “Стів Бушемі”

  1. Сповіщення: Стів Бушемі | Kinoblog

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *