Хроніки Нарнії: Підкорювач зорі

Після майже-провалу другої частини від третьої майже ніхто нічого і не чекав. Тому й особливого розчарування не відбулося, і в гарячі хіти сезону ніхто заздалегідь не записував. Діти подивились, фани цієї франчізи двічі подивились – на краще й не варто було сподіватись.

narnia3_1.jpg

Погана новина № 1 – лева знову мало. Лише у фіналі, і цього разу майже роль пасивного спостерігача. Останнє, можливо, і непогано, бо немає, як у другій частині, ефекту “Прийшов лісник і усіх розігнав”, як написали в одній рецензії. Дати шанс героям самим порішати проблеми, ну майже всі, – нормальний вибір, тим паче що увесь підтекст у будь-якому випадку знову зводиться до простеньких християнських істин, тлумачених надто буквально як для фільму-казки.

narnia3_2.jpg

Погана новина № 2 – надто комфортна як для пригодницької стрічки атмосфера. На екрані відбувається дуже мало такого, що могло б стати справжньою загрозою для героїв (якщо порівнювати, скажімо, з [“Битвою титанів”->clash-of-the-titans], де теж кудись за чимось мандрували). Епізод з работорговцями у першій третині пробуджує від сну, а наступний буде аж у фіналі (непогана потвора, але не на будь-який смак). На жаль, немає чіткого втілення зла, лише солодкі спогади про чаклунку [Суїнтон->tilda-swinton]. Тому вже зараз можна сказати, що з трилогії найкращою і найважливішою з точки зору міфології була перша частина з дійсно чітким протистоянням архетипів добра і зла. Для решти залишили розбірки між дрібнотою, де лев і чаклунка виступають в ролях привидів-арбітрів.

Ще є нова вередлива дитина, не те щоб зовсім нестерпна, але якби це був прямий конфлікт дитячих світоглядів між скепсисом звичайного світу і казковою вірою в чудеса, без істерій і дурниць, це було б цікавіше і приємніше для сприйняття – а так конфлікт знову зведено до дошкільного рівня. Є непоганий дракон, кілька інших ефектів, знайомі актори і персонажі… усе.

narnia3_3.jpg

Підсумок: рекомендується фанам даного кіносеріалу і тій частині глядачів, яка не ставить до різдвяної розваги таких вимог, як оригінальний підтекст, жвавий екшн і цікаве акторство.

1 коментар для “Хроніки Нарнії: Підкорювач зорі”

  1. Не скажу що третя частина Нарнії розчарувала. На наступну обов’язково піду, але все ж очікував чогось більшого.
    ЗІ: поки перша частина найкраща.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *