Оскар-2010

Перемога англійської історичної драми Тома Хупера “Король говорить” у чотирьох номінаціях стала невеликою, але несподіванкою. Головним фаворитом вважали [“Соціальну мережу”->social-network] [Дейвіда Фінчера->david-fincher] (хоча б тому, що фільм американський); найімовірнішим виглядав варіант, що один з фільмів отримає головну нагороду, а другий відзначать за режисуру, однак обидві статуетки дістались “Королю”, як і “Оскари” за оригінальний сценарій та (у цьому майже ніхто не сумнівався) за головну чоловічу роль ([Колін Фірт->colin-firth]). “Соціальна мережа” задовольнилась менш значними призами: за найкращу адаптацію літературного першоджерела, монтаж та музику.

Oscar-Portman.jpg

Якщо чиясь перемога виглядала ще більш передбаченою, ніж Фірта, то це [Наталі Портман->natalie-portman], яку зараз інакше як улюбленицею фортуни і не назвеш: за один сезон отримати абсолютно усі можливі кінонагороди (за “Чорного лебедя”), плюс кілька хітів, наречений і дитина – про що ще можна мріяти?

Цьогорічний “Оскар” виявився прихильним до молодості: премією за чоловічу роль другого плану нагородили [Крістіана Бейла->christian-bale], одного з акторів, з якими пов’язують щасливе грошовите майбутнє “фабрики мрій” ([“Темний Лицар”->the-dar-knight], [“Термінатор: Спасіння прийде”->terminator-salvation], [“Джонні Д.”->public-enemy]). Серед актрис в аналогічній номінації переможницею стала Меліса Лео, колега Бейла за фільмом “Боєць”.

Хіт прокату [“Початок”->inception] [Крістофера Нолана->christopher-nolan] відзначили чотирма нагородами у технічних номінаціях: операторська робота, звук, звукомонтаж та спецефекти. “Історія іграшок-3” отримала “Оскар” не тільки як найкращий повнометражний мультфільм, що було більш ніж очікувано, а й за пісню. Премії за найкращі декорації та костюми дістались [“Алісі в країні чудес”->alice-in-wonderland] [Тіма Бертона->tim-burton], і навіть зовсім не видатний [“Людина-вовк”->wolf-man] не лишився без нагороди (за грим). Найкращим іншомовним фільмом стала дансько-шведська “Помста” Сюзанн Бієр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *