Іан Макшейн

Іан Макшейн (Ian McShane / Иан Макшейн) народився 29 вересня 1942 р. у Блекберні (графство Ланкашир, Велика Британія) у сім’ї Ірен та Гаррі Макшейнів. Виріс у містечку Урмстон біля Манчестера. Його батько був професійним шотландським футболістом і грав за клуб “Манчестер Юнайтед”. Іан в дитинстві теж займався футболом, але в професіонали вирішив не йти, бо захопився акторством. Закінчивши Стретфордську середню школу, де й зацікавився театром, Макшейн вступив до Королівської академії драматичних мистецтв.

Cmcsh1.jpg

Ще будучи студентом Іан виконав одну з головних ролей у картині Ральфа Томаса “Дикі і жадаючі” (1962), створивши образ юного бунтівника з провінційного університету. Заради цього фільму він покинув навчання, хоча до закінчення академії залишався лише один семестр. Макшейн почав зніматися у різних британських серіалах. У середині 60-х він взяв участь у драмі Джона Міллза “Дівчина-циганка” та телевізійній екранізації роману Емілі Бронте “Грозовий перевал”, де зіграв Хіткліффа. Крім зйомок у кіно й на телебаченні актор грав у театрах Вест-енду і на Бродвеї. У виставі “Обіцянка” (американський варіант п’єси Олексія Арбузова “Мій бідний Марат”) його партнерами стали Іан Маккеллен та Айлін Аткінс.

Cmcsh2.jpg

У 70-х критики почали називати Макшейна “новою, найбільш романтичною зіркою Англії”. Він знявся в епопеї “Битва за Англію”, у містичній стрічці “Там Лін” з Авою Гарднер, грав гангстерів у жорстоких бойовиках “Лиходій” з Річардом Бартоном та “Підстава” з Олівером Рідом. У трилері “Викуп” Іан перевтілився в одного з головних терористів, яким протистояв герой Шона Коннері. Актор каже, що грати поганих хлопців завжди веселіше, ніж хороших.

Cmcsh3.jpg

У Голлівуді Макшейну пропонували переважно однотипні другорядні ролі, які його мало задовольняли. Найбільш успішною американською картиною у його доробку став “Останній круїз на яхті “Шейла”. У міні-серіалі італійця Франко Дзеффіреллі “Ісус із Назарету” (1977) Іан зіграв Іуду, а у телепостановці 1978 р. виконав роль британського прем’єр-міністра Дізраелі. Журнал “Тайм” у своїй рецензії писав, що актор зіграв одного з найбільш цинічних політиків і водночас найбільш романтичного чоловіка. У 80-х Макшейн майже не знімався у кіно, хоча брав участь у багатьох відомих телепроектах. Широка популярність прийшла до нього завдяки головній ролі у серіалі “Лавджой”, знятому за мотивами романів Джонатана Геша у жанрі комедійного детективу. У 2000 р. актор опинився у центрі уваги, зігравши жорстокого гангстера у кримінальній стрічці Джонатана Глейзера “Сексуальний звір”. В американському серіалі “Дедвуд” героєм Іана став брутальний власник салуну Ел Сверенджен. У четвертій частині “Піратів Карибського моря” Макшейн виконав роль зловісного флібустьєра-чаклуна на прізвисько Чорна Борода.

1 коментар для “Іан Макшейн”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *