Без компромісів

У порівнянні з деякими іншими стрічками, які демонструють у “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”, цей британський трилер на перший погляд здається не найцікавішим вибором – немає в ньому ані 3D, ані величних спецефектів. Тим не менш, за кількістю публіки у залі він не набагато відстає від [третіх “Трансформерів”->transformers-3]. Тому що один справжній, вартий уваги спецефект у фільмі є – це [Джейсон Стетем->jason-statham].

blitz1.jpg

Слід відразу зазначити, що це не одна з голлівудських картин Стетема, тому трюків рівня [“Перевізника”->transporter] очікувати не варто. Але при цьому стрічка набагато жвавіша, ніж, наприклад, “Пограбування на Бейкер-стріт”. “Без компромісів” (справжня назва – “Бліц”) – “Брудний Гаррі” Стетема: дуже багато спільного у методах героїв, їх спілкуванні з маніяками і навіть у тому, як маніяки намагаються користуватися дірами в законі та ЗМІ. Але персонаж Джейсона все ж таки більше схильний до насилля, ніж інспектор Келлахен Іствуда з 1971 р. Саме цей аспект його дій породжує питання, яке виходить за межі традиційного трилера з чіткою розстановкою сил: наскільки виправданими є методи Брента? Так, вони допомагають прибрати серійного вбивцю з вулиць, але без них цей вбивця не з’явився б або не діяв настільки безкомпромісно.

blitz2.jpg

Не те щоб автори стрічки дають глядачу можливість довго аналізувати це питання – воно залишається десь на периферії. На першому – розслідування, яке ведуть Стетем і його напарник, на другому – кілька додаткових ліній, які дають зрозуміти, наскільки невеселим є життя британських охоронців закону. Якщо додати до всього цього дуже енергійного, зухвалого маніяка, за діями якого нам дають можливість постежити зблизька, то виходить ніяк не вишукана, але споживна кінострава – такий собі стейк з кров’ю.

blitz3.jpg

І акторська підтримка у фільму непогана. Стетем немовби народжений для таких ролей, але у стрічці є не лише він, а й Педді Консідайн в ролі гея-напарника, з яким Брент утворює напрочуд ефективний робочий дует, і особливо Ейдан Гіллен, який буквально смакує роль нахабного вбивці. Стрічка не пропонує жодних відкриттів і сюрпризів, але фани Стетема і любителі персонажів у стилі “Брудного Гаррі” отримають задоволення.

2 коментаря для “Без компромісів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *