Конан-варвар

Для усіх, чиє дитинство випало на епоху відеосалонів, назва цього фільму – це не просто два випадкових слова, це один із символів епохи. Напевно, у Штатах не пам’ятають настільки добре, як у нас, дві відносно недорогі стрічки 80-х, в яких Конана грав Шварценеггер, – нічого по-справжньому надзвичайного у них, як не крути, не було. Однак культ навколо творів Говарда і стрімкий розвиток жанру “фентезі” у кіно посприяли поверненню могутнього воїна на екрани у стрічці, яку зараз можна переглянути у форматі 3D у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”.

conan_barbarian1.jpg

Перше, що кидається у вічі, – нове трактування центрального образу. На відміну від завжди кам’яного Конана-Арнольда, у Конана Джейсона Момоа вираз обличчя час від часу змінюється. Звичайно, обличчя спеціально підібране таке, щоб (у купі з усім іншим, щедро продемонстрованим) полонити серця юних і не дуже глядачок, але безнадійним хлопця назвати не можна. Це не те, що можна назвати великою акторською грою, але цей Конан може похвалитися щирою злою радістю від порубання ворога на шматки, в чому він ближчий до першоджерела, ніж його попередник. А найкраще враження залишає маленький Конан у прологу, виразно зіграний Лео Говардом.

conan_barbarian2.jpg

Мегатріумф “Володаря перснів” досі грає із жанром злий жарт: усі слабкі моменти “Конана” – ті, в які він намагається не бути собою, а нагадувати про епопею Джексона, уся ідея про “маску всевлади”, схований шматок тощо. Бюджет у варвара явно скромніший, комп’ютерна графіка з усіх кадрів не бризкає, але це для даної екранізації на краще: світ Конана трохи реалістичніший, в ньому значно менше нечисті на кшталт орків і тролів. Цей світ також менш моральний, хоча голлівудська рука відчувається: злочинна діяльність Конана залишається переважно за кадром, ми ж його бачимо у якості рятувальника рабів і невинних дівчат. До речі, судячи з реакції залу, від того, як (не зовсім по-лицарськи) Конан поводиться з Тамарою на початку знайомства, найбільше задоволення отримували саме дівчата. Тому напрошується висновок, що якби романтичну лінію побудували менше по-голлівудськи і більше по-говардівськи, фільм би від цього виграв. Хоча лінія взагалі непогана.

Лиходії стрічки – це плюс і мінус. Стівен Ленг грає безжального завойовника, який все ж таки не є стовідсотковим мерзотником, але порівняння з величним Тулса Думом Джеймса Ерл Джонса йде не на його користь. Натомість Роуз Макговен в ролі його доці чарує шармом схильної до інцесту гадюки від першого до останнього свого кадру (і не можна не відзначити ще один юний талант, Йоану Петрову, яка грає цю ж героїню в дитинстві).

conan_barbarian3.jpg

Загалом “Конан-варвар” – непоганий старт для потенційного нового кіносеріалу, хоча й не на рівні “Повстання планети мавп”. Головний виконавець, не позбавлений харизми, плюс багатий книжковий матеріал “фентезі” – з цього можуть вийти люди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *