Неможлива місія: Протокол “Фантом”

Після бездарної третьої “Місії” четверта приємно радує – на рівні першої, можливо, навіть другої. Особливих несподіванок у сюжеті немає, оригінальних ходів теж, але знято все жваво, весело і дуже видовищно – це кіно найкраще підходить для перегляду в IMAX-кінозалі (як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”). Особливо це стосується сцен, де герой дереться на хмарочос (і вибуху Кремля, який в залі завжди зустрічають оплесками, звичайно ж) – вони багато чого втратять на звичайному кіноекрані, не кажучи вже про телевізійний.

mission_impossible4_1.jpg

Цього разу Ітана Ханта, на щастя, звільнили від сімейної лінії, яка тягла на дно третю частину. Краще було б взагалі зробити вигляд, що події третього фільму ніколи не відбувались, – сценаристи вчинили трохи по-іншому, але все одно прийнятно. Наголос в сценарії зроблено саме на командній роботі – сцен, де [Круз->tom-cruise] діє один, дуже мало. Задум лиходія-терориста вкрай стандартний, але з колоритними деталями, які дозволяють героям (і глядачу) мандрувати деякими дуже екзотичними й розкішними куточками світу. Любовної лінії немає взагалі – це непогано для різноманіття, оскільки нічого не відволікає від дії. Це зовсім не означає, що нові персонажі, завербовані у “Місію”, – бездушні роботи: у кожного є слабкості й почуття, будуть навіть деякі незначні конфлікти між ними. Однак в цілому на екрані править бал дія: екшн-сцени дуже добре продумані, напружені й видовищні. Особливо хочеться відзначити вже згадане сходження на хмарочос, погоню в піщаній бурі і стрибки по машинах (і на машині) у фіналі.

mission_impossible4_2.jpg

Круз є Круз: чудова фізична форма, бездоганний костюм, посмішки цього разу не дуже багато (мабуть, хтось підказав), проте до ролі додали певну дозу іронії – не настільки, щоб перетворити Ітана на комедіанта, але вистачає для підтримки хорошого настрою навіть в найнапруженіші моменти. Комедійна складова переважно лягла на плечі [Саймона Пегга->simon-pegg], і він гідно впорався з цим завданням – актор смішить краще, ніж більшість героїв комедій, залишаючись при цьому персонажем екшну. Добре проявив себе і [Реннер->jeremy-renner] (щоправда, таємницю для його героя вигадали не найкращу, але це чисто сценарний прорахунок), і [Пола Петтон->paula-patton] ансамблю в жодному разі не псує. З-поміж решти запам’ятовуються лиходії Мікаела Нюквіста та Леї Сейду і, звичайно ж, Машков у ролі представника російських спецслужб – екранного часу у нього мало, проте він зробив з ним усе, що міг.

mission_impossible4_3.jpg

Є, звичайно, і мінуси. “Геніальний” план впіймати злочинця, давши йому справжні коди запуску ракет, – це типова для даного кіносеріалу умовність, і все ж таки це занадто, бо виникають сумніви у здоровому глузді Ітана. Лінія, пов’язана з минулим Брандта і Ханта (скажімо так, щоб без спойлерів), сильно притягнута за вуха, мало правдоподібна і перетворює останні кадри фільму на голлівудський аналог однієї знаменитої сцени зі Штірлицем – непередбачуваний комічний ефект майже гарантований. Є і прихована (у випадку з машиною – зовсім не прихована) реклама. Однак кіно виграє у тому, що під час перегляду на думки про недоліки часу майже немає – стрічка весь час рухається вперед, то нагнітаючи напругу, то збадьорюючи екшн-сценою чи влучним жартом. Підсумок: четверта “Неможлива місія” чудово підходить у якості гостросюжетної передріздвяної розваги, але лише на великому – бажано найбільшому – екрані.

4 коментаря для “Неможлива місія: Протокол “Фантом””

  1. Мене трохи розчарував трейлер у місці де том круз підриває кремль. Ну не можуть янкі не показати як вони перемагають росіян, напевно в них серйозні комплекси з цього приводу.

  2. Фільм на всі гроші. Значно кращий за 3-тю частину. Трохи таки вони перебільшили із рекламою Apple… але перегляду це не заважає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *