Дівчина з татуюванням дракона

Дівчина з татуюванням дракона (The Girl with the Dragon Tattoo / Девушка с татуировкой дракона). Трилер. США, 2011. Режисер [Дейвід Фінчер->david-fincher]. У ролях: [Денієл Крейг->daniel-craig], [Руні Мара->rooney-mara], [Крістофер Пламмер->christopher-plummer], Стеллан Скасгард, Стівен Беркофф, Робін Райт, Джоелі Річардсон.

the_girl_with_the_dragon_tattoo_poster.jpg

З 5 січня стрічку “Дівчина з татуюванням дракона” можна переглянути у Львові у кінокомплексі “Планета кіно”.

Журналіст Мікаель Блумквіст (Крейг) розслідує зникнення спадкоємиці з сім’ї багатих промисловців, а допомагає йому Лізбет Саландер (Руні), хакер і дуже незвична особистість. Ця справа відкриває стільки скелетів у сімейних шафах, що на героїв починається полювання…

Шведський журналіст Стіг Ларссон (1954-2004) писав викривальні статті про ультраправі й расистські організації, які, подейкують, навіть погрожували йому. Його смерть (за офіційною версією – від інфаркту) у 50 років породила безліч чуток про замовне вбивство. У вільний час Ларссон писав книжки для власного задоволення. Після його смерті родичі знайшли у його паперах три детективні романи про пригоди журналіста Мікаеля Блумквіста і диявольськи розумної дівчини-хакера Лізбет Саландер.

Родичі Ларссона вирішили опублікувати романи, які назвали “Трилогією “Тисячоліття” – “Чоловіки, які ненавидять жінок” (інша назва – “Дівчина з татуюванням дракона”), “Дівчина, яка грала з вогнем” та “Повітряний замок, який вибухнув”. Перша книга у 2005 р. мала великий успіх і отримала приз Glass Key Award як найкращий детективний роман року. Тим не менш, Голлівуд не поспішав звертати на неї увагу. Права на екранізацію купила маленька шведська кінокомпанія Yellow Bird, яка спочатку хотіла зробити з роману малобюджетний телефільм, але потім все ж таки зняла повнометражну стрічку за підтримки Шведського кіноінституту. Три роки тривали пошук фінансування та написання сценарію; зйомки почалися лише у 2008 р. У прокаті картина з бюджетом 13 млн. доларів зібрала понад 104 млн. доларів. Після цього творчістю Ларссона зацікавилась “фабрика мрій”.

Сценарист Стів Зейліан взявся адаптувати роман, не орієнтуючись на шведських колег. Влітку 2010 р. почалися пошуки актриси на роль Ліз, яку у шведській стрічці виконала Нумі Рапас. Головними кандидатками вважали [Наталі Портман->natalie-portman], Кері Малліган та [Еллен Пейдж->ellen-page], тому повідомлення про те, що режисер Дейвід Фінчер вирішив знімати відносно маловідому Руні Мара, здивувало увесь Голлівуд. Акторка зіграла невелику роль у попередній роботі постановника [“Соціальна мережа”->social-network], тому він добре знав її можливості. Фанати оригінального фільму ставились до цього вибору негативно, поки в Інтернет не потрапила перша фотографія Мари зі зйомок. Натомість запрошення на роль Блумквіста останнього агента 007 Денієла Крейга протестів на викликало. Зйомки проходили у Швеції – на вулицях Стокгольму, в університетському містечку Упсала, на острові Інгарі неподалік від Стокгольму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *