Шпигун

Відразу слід зазначити, що враження від перегляду цієї стрічки залежать від того, чи зможе глядач швидко і влучно визначити жанр. Якщо він вважатиме, що переглядає шпигунський трилер, навіть історичний шпигунський трилер, його реакції швидко зведуться до “Куди ж це я потрапив?” Якщо ж він зрозуміє, що переглядає кінокомікс, який дуже вільно, у стилі Голлівуду, поводиться з історією, фактами і особистостями, і розслабиться, то може отримати від фільму задоволення.

spion1.jpg

“Шпигуна” можна порівняти з минулорічним [“Капітаном Америкою”->captain-america-first-avenger] (у нашому прокаті – “Перший месник”), коміксом на тему Другої світової. В обох випадках серйозно ставитись до сюжету неможливо, але американці принаймні роблять серйозне обличчя, тоді як росіяни досхочу розважаються у діалогах, а Бондарчук відчутно переграє, зображуючи такого собі Бонда-чекіста. З іншого боку, в американській стрічці герої отримують суперсили і вдягають екстравагантні костюми – “Шпигун” у цьому плані значно реалістичніший, ненауковою фантастикою він не займається. Картина з усіх сил натякає, що є фантазією, не напівдокументальним відтворенням фактів, але, напевно, все одно знайдуться ті, хто розпочне довгі нудні дискусії на тему “Автори набрехали, такого бути не могло”.

spion2.jpg

Бондарчук у своїй ролі балансує між крутим хлопцем і шоуменом, який сипле дотепами; в житті такого чекіста уявити собі важко, однак в подібній розважальній стрічці він сприймається непогано. Найкраще вийшли ті персонажі, яких зіграно всерйоз, – зв’язкові головного шпигуна, в яких перевтілились Горбунов і Толстоганова. Данила Козловський у головній ролі демонструє чудову фізичну форму і чоловічу харизму – в принципі, цього достатньо, щоб армія його прихильниць суттєво поповнилась.

spion3.jpg

Переглядається стрічка легко: події в ній швидко котяться і так само швидко забуваються. В ній є погоні, солоденька любовна лінія, одна напівзагадка і демонстрація того, як его може стати гальмом прогресу, – всього потроху. “Шпигуна” не можна назвати великою подією у жанровому кіно, але це динамічний, професійно знятий блокбастер, який може непогано розважити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *