Напролом

Якщо не знати заздалегідь, що це, в принципі, кіно європейське, то і не здогадаєшся. У плані спецефектів розмах майже голлівудський, у плані сценарію – рідні кліше “фабрики мрій” ще 80-х. Результат – “чистий” фантастичний бойовик, схожий на ті, які знімали років 20-30 тому.

lockout_1.jpg

В’язницю майбутнього з замороженими злочинцями ми бачили, наприклад, у [“Руйнівнику”->demolition-man]. Головний герой за характером – близький родич Снейка Пліскена із “Втечі з Нью-Йорка” та “Втечі з Лос-Анджелесу”, і ще й його місія нагадує останній фільм. По коридорам і вентиляційним шахтам йому доводиться пересуватись так само швидко, як Віллісу у першому [“Міцному горішку”->die-hard]. Перелік можна продовжувати. Сценаристи і режисери, здається, свідомо взяли усі елементи з улюблених фільмів свого дитинства, і вийшло кіно, в якому все вираховується з самого початку – хто помре, хто врятується і хто кого покохає. Не те щоб це була зовсім погана річ, просто очікувати несподіваних сюжетних ходів від даної картини не варто.

lockout_2.jpg

[Гай Пірс->guy-pearce] непогано впорався з головною роллю, вклавши у неї ті мінімальні краплі особистості, які йому дозволив сценарій. На щастя, його героя наділили добрим почуттям гумору; його діалоги з дочкою президента і те, як він з самого початку з нею поводиться, – це найкраще, що є у стрічці. [Стормаре->peter-stormare] грає досить стандартного майже-поганця, сценарій не дає йому можливості розвернутися як слід. Деякі сценарні діри просто неможливо не помітити; найбільша з них – те, наскільки легко влаштувати повномасштабний бунт у “найбільш неприступній в’язниці у світі”. Дія по фільму розкидана більш-менш рівномірно, по-справжньому добре враження справляє перша погоня.

lockout_3.jpg

Підсумок: динамічний бойовичок без злетів, типовий результат політики продюсера Бессона “робити голлівудські фільми в Європі”. Любителі стрічок цього жанру, особливо знятих у 80-90-ті, та прихильники головного виконавця мають шанс залишитися задоволеними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *