Петля часу

Петля часу (Looper / Петля времени). Фантастичний трилер. США, 2012. Режисер Раян Джонсон. У ролях: [Джозеф Гордон-Левітт->joseph-gordon-lewitt], Брюс Вілліс, [Емілі Блант->emily-blunt], [Пайпер Пірабо->piper-perabo], Джефф Денієлс.

looper_poster.jpg

З 27 вересня стрічку “Петля часу” можна переглянути у Львові у кінокомплексі “Планета кіно”.

Недалеке майбутнє. Джо (Гордон-Левітт) – дрібний кілер, який на замовлення злочинного картелю прибирає людей, яких присилають з майбутнього, і знищує їх тіла. Але одного дня система дає збій: герой розуміє, що його нова жертва – це він сам з майбутнього.

“Почалося усе зі сценарію для короткометражки, – згадує Джонсон (“Цегла”, “Брати Блум”). – Це було дуже давно. Мене дуже дратувало, що робота над “Цеглою” то починалась, то припинялась, і врешті-решт я сказав: “Знімемо декілька короткометражок, щоб не сидіти без діла”. Ми зняли короткометражку під назвою “Психологія аналізу снів” за моїм сценарієм. У тому ж стилі я написав “Петлю часу”. Власне, це був опис основної ідеї фільму на двох сторінках. До зйомок так і не дійшло. Сценарій пролежав у столі десять років”. Джонсон каже, що намагався створити приземлену, холодну фантастичну стрічку у стилі картин, які йому подобаються, – “12 мавп” та “Блейд-раннер”.

“Коли ми тільки затверджували Брюса на роль, – розповідає Джонсон, – це була велика проблема, тому що гример подивився на обличчя Брюса та Джо і сказав: “Та це просто нереально! Обличчя надто різні!” Я витратив багато сил, щоб переконати його скоректувати кілька деталей і зробити їх настільки схожими, наскільки це можливо. Але акторський талант Джо настільки великий, що ніяких питань не виникає”. Завдяки контактним лінзам, накладним носу, верхній губі та підборіддю актор став дуже подібним до молодого Вілліса. “Було дуже цікаво спостерігати за тим, як історія в голові Раяна отримує плоть і перетворюється на справжнє, живе кіно, особливо за тим, як змінюється мій персонаж, коли в проекті з’явився Брюс Вілліс, – зізнається Гордон-Левітт. – Мій образ сильно пов’язаний з його особистістю”.

Постановник каже, що найскладнішим у фільмі для нього була сама подорож у часі. Врешті-решт він обрав такий самий підхід, який використовували у першому “Термінаторі”: подорож у часі дає поштовх сюжету і відходить на задній план. На перший план виходять персонажі, які вирішують проблему, створену подорожжю.

“Петля часу” відкрила цьогорічний кінофестиваль у Торонто 6 вересня. Один з директорів фестивалю Камерон Бейлі пояснив це тим, що картина однаково успішно виглядає і на концептуальному рівні, і на рівні дії, тому це ідеальний фільм для відкриття.

1 коментар для “Петля часу”

  1. Ходив на цей фільм в кіно. В принципі задоволений фільмом. Стрічку варто переглянути, хоча б тому, що це не черговий тупий попкорний блокбастер. Ідея сподобалася. Гра акторів – теж. Хоча іноді здавалося, що Гордон-Левіт трішки переграє, бажаючи бути занадто схожим на Уілліса.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *