Універсальний солдат-4

Дуже часто бойовики класу “Б” будуються навколо усім відомих кліше і не викликають особливого інтересу у глядача, якщо той не є вірним фаном актора, що виконує головну роль. Однак іноді той факт, що подібні стрічки ніби розташовані нижче мейнстримного радару, дозволяє режисерам зробити дещо менш стандартне. Це саме такий випадок.

us_day_of_reckoning1.jpg

У цього кіносеріалу складна і заплутана історія. Після [першого фільму->universal-soldier], який має (принаймні у нашій країні) репутацію майже класики жанру, було знято два телевізійні продовження і два кіношні, події в яких були абсолютно не пов’язані між собою. Зрештою від початкового сюжету залишилась сама концепція унісолів і імена головних героїв – Люк Девро та Ендрю Скотт. Тому пояснити, чому перший перейшов на темний бік, а другий якимось чином весь час оживає, дуже складно – та й навряд чи варто. Тим паче, що на екрані їх майже немає – у [Ван Дамма->jean-claude-van-damme] і [Лундгрена->dolph-lundgren] на двох приблизно 10 хвилин екранного часу, вони вже швидше весільні генерали, ніж головні герої, і нічого не говориться про те, який у них зловісний план і чому їх так не любить уряд, що весь час намагається знищити.

us_day_of_reckoning2.jpg

Типовим бойовиком картину не назвеш – дія у ній розгортається неквапливо, але не можна не відзначити, що у неї є своя атмосфера. Похмурий настрій, елементи жахів, готель, де “відпочивають” унісоли, нарешті, фінал, який настільки нагадує “Апокаліпсис сьогодні”, що весь час здається, що ось-ось Ван Дамм з поголеною головою почне виголошувати монологи у стилі Курца. За рівнем насилля фільм значно перевищує середній блокбастер “фабрики мрій”: тут вистачає зламаних й відірваних кінцівок, прострілених голів і ударів, яким можуть позаздрити Бетмен з Бейном. Нового головного героя дуже виразним назвати не можна, тому немає сумнівів, що наші глядачі під час бійок будуть вболівати не за нього, а за давніх знайомих. Обоє вони, попри обмежений екранний час, показали себе непогано, хоча були ефектнішими у [“Нестримних-2”->expendables-2].

us_day_of_reckoning3.jpg

Підсумок: бойовик, який навряд чи зацікавить американців (у них він навіть ще не вийшов), проте може порадувати наших прихильників двох ветеранів екшну, якщо їм до смаку похмура атмосфера і жорстокі сцени сутичок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *