Франкенвіні

Краще пізно, ніж ніколи: врешті-решт студія Діснея усвідомила, що нічого по-справжньому жахливого для дітей в історії про хлопчика і мертвого песика немає. І навіть звернулась до [Бертона->tim-burton], який встиг стати одним з найприбутковіших кінематографістів усіх часів, з проханням перетворити свій ранній шедевр на повнометражний мультфільм.

frankenweenie1.jpg

Можна нічого не знати про це кіно, але почерк постановника впізнається миттєво – тут не помилишся точно. З метою розтягнути свою короткометражку Бертон додав усі теми своєї творчості, усі типові образи і мотиви. Тут і класичні монстри “Юніверсал” (з них змодельовані однокласники Віктора), і трохи Годзилли, і одинак, який живе у власному світі (головний герой, незважаючи на різницю у віці, ну дуже нагадує свого тезку з “Трупа нареченої”), і така ж самотня дівчинка у темних тонах (дуже нагадує Лідію з “Бітлджуса”), і у кращому випадку недалекі представники влади тощо. Тобто все як завжди.

frankenweenie2.jpg

Це і плюс, і мінус. Плюс, тому що за роки режисер відпрацював ці мотиви і образи майже до досконалості. Мінус – те, що картина не пропонує жодної несподіванки. Хіба що для тих, хто не бачив жодного фільму Бертона. Прихильники ж його творчості побачать численні повтори, особливо ті, хто знайомі з першим “Франкенвіні”, – і, можливо, залишаться задоволеними, на те вони й прихильники. Або ж ні – ті, хто встановлює для улюбленця високу планку.

У картині вистачає зворушливих і кумедних моментів, а от страшною її (як і [“Паранормана”->paranorman]) назвати важко. Бертон додав до оригінального сюжету фінал з монстрами, які влаштовують справжній хаос у містечку, щоб підняти фільм до рівня блокбастера. Ці сцени непогано розважають, і все ж таки вони навряд чи налякають навіть наймолодших – можливо, на це і був розрахунок. Головним чудовиськом, як завжди у стрічках з героями-собаками, став кіт.

frankenweenie3.jpg

Підсумок: дуже бертонівський мультфільм, але значно кращий, ніж недавні [“Похмурі тіні”->dark-shadows]. В принципі, можна рекомендувати будь-якій віковій категорії – він навряд чи когось налякає, а от серце і гумор у ньому є.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *