Сіністер

У часи, коли жанр хоррору частенько зводиться до слабеньких сіквелів, ця стрічка пропонує досить приємний сюрприз. Це не велика вершина, не зовсім оригінальний витвір, але він кращий за більшість фільмів жахів цього року.

sinister1.jpg

Найкраще, що у ньому є, – образ головного героя. [Хоук->ethan-hawke] (дуже схожий у цій ролі на Олексія Горбунова) створив напрочуд повнокровний для такого жанру персонаж. Колись популярний, амбіційний письменник давно втратив натхнення і зараз може лише заливати безвихідь віскі, передивляючись старі записи своїх інтерв’ю. Навіть коли він починає власне розслідування загадкової справи, він все одно нічого не пише, а тільки вивчає записи і п’є. Його одержимість таємницею нагадує божевілля Джека Торренса у “Сяйві” Кубрика, і фільм сильно виграє від двозначності: дійсно у будинку існує нечиста сила чи все це лише ввижається стомленій алкоголем і невдачами свідомості героя? На жаль, нам досить швидко дають прямі докази того, що це не плід уяви однієї людини. Краще було б, якби сумнів зберігався до самого фіналу.

sinister2.jpg

Крім “Сяйва”, “Сіністер” змушує згадати про численні “Паранормальні явища”, і від японських і американських “Дзвінків” автори теж дещо запозичили. Є навіть дещо схоже на цитату з “Фотозбільшення” Антоніоні. Незважаючи на запозичення, картина справляє враження не кальки, а самостійного твору: Дерріксону вдалося створити досить цікаву містичну атмосферу. Хоча продовжень, швидше за все, не буде: абсолютно всі таємниці автори видають у фіналі, докладно показуючи, як саме діє даний різновид нечисті, не залишаючи загадок на майбутнє (з іншого боку, сіквел можна ліпити і без загадок). Хоча фінальний секрет вираховується мало не з початку, остання сцена справляє добре враження. Екранний час у безпосереднього представника потойбічного світу мінімальний, однак він запам’ятовується: у ньому є навіть щось величне.

sinister3.jpg

Підсумок: цікавий і якісно знятий хоррор, з доброю грою Хоука. Рекомендується усім прихильникам жанру і актора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *