Венеціанський купець

Юрій МОСТОВИЙ

Фільм американського кінорежисера Майкла Редфорда «Венеціанський купець» – один з найяскравіших представників творчого схрещення поетичної драматургії великого Вільяма Шекспіра та світового кіно ХХІ-го століття.
Дія фільму відбувається у Венеції п’ятнадцятого століття, мешканці якої життєрадісні, безтурботні, щедрі люди, котрі частенько походжають в святкових масках. Вони з презирством ставляться до євреїв, зокрема й до Шейлока (Аль Пачіно) – похмурого, пожадливого лихваря, котрий рахує кожну копійку. Шейлок відповідає їм лютою ненавистю.

Молодий венеціанець Бассаніо увесь в боргах, але вирішує одружитися на багатій красуні Порції і просить фінансової допомоги у свого друга – купця Антоніо (Джеремі Айронс). Антоніо не відмовляє і займає потрібну суму у єврея-лихваря Шейлока. За умовами векселю, якщо він не поверне борг у визначений термін, то Шейлок має право вирізати фунт м’яса з тіла купця. Бассаніо, отримавши необхідні гроші, вирушає до Порції, де правильно обирає скриньку (за заповітом її батька, чоловіком дочки може стати лише той, хто вірно обере одну з трьох скриньок) й одружується з вродливою красунею.

Тим часом кораблі Антоніо тонуть у морі, і термін сплати за векселем збігає. Для вирішення питання боргу відбувається суд, який визнає законим право Шейлока на дотримання вексельних умов, одначе прохає його бути милостивим. Проте Шейлок жорстокий та невблаганний.

Стрічка починається витягами з історії та сценою, де обурений натовп виступає проти євреїв. Із  перших хвилин «Венеціанськонго купця» стає шкода зненависнілого світові єврея. І впродовж усього фільму, десь у контексті гри самого Пачіно, Шейлок змальовується як напівзажерливий-напівсправедливий єврей, котрий у відчаї від соціального зухвальства прагне справедливості. Такий собі двоєдушний персонаж.

З технічної точки зору фільм гарний: майстерна операторська робота, барвиста робота художників й костюмерів, прекрасні римовані діалоги і дух шекспірівського пера в настрої усієї екранізації, що є заслугою режисера-сценариста картини Майкла Редфорда. А чого варта робота виконавців головних ролей, зірок Голівуду Джеремі Айронса та Аля Пачіно! Можна урочисто-інтригуюче обійтися без зайвих епітетів, прихильники акторів самі здогадаються про щось надзвичайне.

І насамкінець треба сказати про головну думку кінотвору, яка полягає у спробі закликати людей до терпимості в наш неспокійний час зростаючої ненависті, дискримінації та ксенофобії. Сьогодні зростання антисемітизму в усьому світі, всесвітня загроза терору роблять безсмертний твір Шекспіра як ніколи актуальним.

4 коментаря для “Венеціанський купець”

  1. Вважаючи схильність індустрії кінопрокату при перекладі фільмів спотворювати назву (робити художній переклад), на мою думку треба додавати до оглядів оригінальну назву фільмів, з метою успішного подальшого пошуку інформації про цей фільм у мережі “Інтернет”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *