Втеча з планети Земля

Чомусь так склалося, що повнометражні мультфільми фантастичного жанру особливою популярністю не користуються. Вони завойовують або середній успіх ([“Монстри проти чужих”->monsters-vs-aliens]), або взагалі провалюються (диснеївська “Планета скарбів”); казки про огрів та звірят йдуть значно краще. Однак Голлівуд знову й знову робить спроби перебороти невезіння на цій території.

escape-from-planet-earth1.jpg

“Втеча з планети Земля” – спроба не блискуча, але варта уваги. Це перевернута догори ногами версія сюжету про втечу з інопланетного полону: цього разу прибульці тікають від землян, які тримають їх у зловісній “Зоні 51”. Перша третина фільму – типове дружнє протистояння між хвальком-героєм і занудою-ботаном (хоча, якщо він добрий пілот, то не такий він вже і ботан – автори заздалегідь потурбувались про те, щоб подальший героїзм персонажа не виглядав притягнутим за вуха). Герой-хвалько настільки галасливий, самозакоханий і простий, мов двері, що швидко починає дратувати, і коли його ловлять земляни, зітхаєш з полегшенням (мабуть, на це і був розрахунок).

escape-from-planet-earth2.jpg

Далі до дії підключається головний герой, пілот-ботан, і картина швидко стає схожою на “Монстри проти чужих”: подібні і ситуація, і характери, і навіть де в чому дизайн персонажів. Це не зовсім псує стрічку, але відчуття вторинності все ж таки виникає. Лиходій – злий військовий – стартує добре, але потім стає комічним у більшій мірі, ніж зловісним: напевно, автори вирішили не лякати наймолодших. Інші люди в кадрі (підлеглі в скафандрах не рахуються) майже не з’являються, якщо не рахувати двох бовдурів-продавців. Одним словом, гомо сапієнс у фільмі не дуже пощастило, ну і нехай. Остання третина стрічки традиційно присвячена демонстрації героїзму і кмітливості усіх членів сім’ї, і все ж таки приємно, що у першу чергу перемога здобувається завдяки розуму, а не м’язам.

escape-from-planet-earth3.jpg

Підсумок: непоганий мультфільм, який, втім, не страждає оригінальністю. У більшій мірі розрахований на дитячу аудиторію, але видовищність на належному рівні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *