Гра на пониження

Як і “У центрі уваги”, цей “оскарівський” номінант пов’язаний з реальною історією. Або навіть, у даному конкретному випадку, з подією, яка змінили безліч життів і уявлення про сучасну економіку, – іпотечною кризою 2008 р. Фільм, в якому персонажі у більшості випадків спілкуються банківськими термінами, тим не менш, трохи пробуксовує лише на початку, а потім впевнено котиться добре змащеними рейками – і ось глядач вже разом з героями з нетерпінням чекає світового фінансового краху.

big-short1


Здавалося б, чого хорошого в такому очікуванні: мільйони людей тоді втратили роботу, житло, їм довелося повністю змінити своє життя. І про це у кадрі неодноразово згадують ще до того, як усе почнеться. Однак обрану тему Маккей подає так, що не може не виникнути праведного обурення лицемірством, нахабністю і тупістю процвітаючих представників системи, яка давно перетворилась на мильну бульбашку. Кожен з них думає лише про особисте збагачення, кожен вважає, що влаштувався надзвичайно добре і на все своє життя, і докорів сумління вони не відчувають принципово: якщо система готова дарувати їм за шахрайство такі доходи, то все йде так, як треба. У картині показано чимало представників цього кола людей, молодих та літніх, з різними розумовими здібностями, однак спільні риси у них є завжди – зарозумілість, нахабність, жадібність і патологічна впевненість у своїй правоті. Тому моменту, коли вони нарешті сядуть в калюжу, очікуєш із солодким задоволенням – і, знаючи про це, режисер показує кількох вчорашніх хазяїв життя у дуже невеселому настрої.

big-short2

Центральні персонажі ж фільму з цим народом різко контрастують – це аутсайдери, з яких сміялися колеги, яким не вірили боси і вкладники, і які, тим не менш, виявились праві. З усіх задіяних у “Грі” чудових виконавців кіноакадеміки виділили Бейла, який в останні роки став одним з найцікавіших американських акторів, і він дійсно створив яскравий образ розумного майже аутиста, який любить бити по барабанах в офісі. З іншого боку, у Карелла характер не менш колоритний (надзвичайно правдивий фінансист-скандаліст), у нього більше екранного часу і яскравих емоційних моментів. Якщо Стів буде рухати свою драматичну кар’єру вперед настільки жваво, то всі скоро забудуть, що він раніше був коміком.

big-short3

Гослінг теж демонструє хорошу гру, хоча якраз він не дивує, бо у ролі самовпевненого ділка, який заради своєї вигоди грає проти банку, де працює, виглядає стовідсотково на своєму місці. Пітта у ролі колишнього гравця Волл-стріт, який тепер допомагає двом молодим талантам, впізнати не так легко, і у нього теж вийшло створити виразний, хоча й дещо шаблонний образ. Взагалі у цій картині добре грають практично всі, в тому числі зовсім епізодичні Томей і Лео.

Найближчим родичем “Гри на пониження” є, безперечно, “Вовк з Волл-стріт” Скорсезе, і цю подібність підкреслює поява Марго Роббі в одній зі сцен. Маккей теж обрав сатиричний, динамічний, часом шалений стиль подачі матеріалу, з саркастичним оповідачем і зірками шоу-бізнесу, що на пальцях роз’яснюють фінансові схеми. Навіть якщо все одно не всі вони стануть до кінця зрозумілими, основна ідея від глядача навряд чи втече, як і доступна і при цьому розумна мораль. Все це дозволяє вважати “Гру” одним з найкращих фільмів року, хоча, звичайно, для відпочинку з дітьми вона підходить мало.

2 коментаря для “Гра на пониження”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *