Аліса в Задзеркаллі

Чого у цьому році точно не бракує, так це непотрібних сіквелів: спочатку [“Мисливець і Снігова королева”->the-huntsman-winters-war], а тепер друга “Аліса”. І [перша частина->alice-in-wonderland] мала проблеми з сюжетом та персонажами, але в продовженні їх стало значно більше.

alice-through-looking-glass1


Починається усе нібито непогано: Аліса в традиційному костюмі діснеївського принца як капітан рятує свій корабель одночасно від піратів і мілини. Це дуже видовищна сцена і, на жаль, найкраще, що є у даному фільмі. Перша частина використовувала у якості сюжету улюблену Голлівудом революцію, поділивши керроллівських персонажів на хороших і поганих, хоча в книжці вони не були ні одними, ні іншими. Друга картина, фактично, відсуває усіх героїв з казкової країни, в тому числі Капелюшника у виконанні [Деппа->johnny-depp], на другий план, а сюжет будує на стрибках у часі, під час яких Алісу переслідує, власне, сам Час, у якого вона вкрала досить ефектну (і корисну) сферу, яка робить можливими подібні стрибки. В результаті оповідь і розвалюється на ці окремі стрибки, і збирати їх докупи у авторів бажання не виникло.

alice-through-looking-glass2

Що ж сценаристи захотіли зробити, так це зібрати у стрічці усі жарти і просто відомі фрази, які стосуються часу: їх тут більше, ніж крижаних каламбурів містера Фріза у [“Бетмені і Робіні”->batman-and-robin], набридають вони майже відразу і далі тільки дратують, щоразу все більше й більше. Фільм намагається жонглювати кількома темами, серед яких та сама, що і у першій частині, боротьба жінки за право робити власний вибір у житті, стосунки з батьком, які породжують психологічні проблеми, і стосунки між сестрами, які породжують ще більші психологічні проблеми. Усі вони тут зведені до кліше з край примітивним розв’язанням. Найбільше дивує мораль картини: для того, щоб допомогти другу, головна героїня ставить під загрозу існування усього світу, і фільм подає це як припустимий і позитивний вчинок.

alice-through-looking-glass3

З візуального боку стрічка вражає, як і її попередниця, особливо у форматі IMAX-3D (як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”), хоча відсутність [Бертона->tim-burton] все одно відчувається. Добре попрацювали костюмери, декоратори, гримери та майстри спецефектів, але цього, на жаль, не можна сказати про акторів. Майже усі вони повернулися з першої картини, і жоден з них не демонструє особливого ентузіазму, в тому числі Депп, який відверто фальшивить (на щастя, цього разу у нього значно менше екранного часу). Васіковська добре підходить для ролі такої Аліси, однак її акторське завдання зводиться переважно до біганини. [Бонем-Картер->helena-bonham-carter] трохи оживляє екран, проте її героїню важко терпіти. Єдиний новий персонаж, Час, міг стати цікавим, якби його грав не одноманітно дратуючий [Саша Барон Коен->sasha-baron-cohen]. Коли найцікавішими у фільмі вийшли помічники Часу, які нагадують Трансформерів, це таки про щось свідчить.

Підсумок: ще один малоцікавий і непотрібний сіквел, створений без жодного натхнення і майже ніяк не пов’язаний з першоджерелом. Єдина хороша річ у тому, що його провал означає, що третьої серії не буде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *