Легенда про Тарзана

По-перше, офіційна заява: кіно про Тарзана не може бути по-справжньому хорошим без Чіти. А також без сцени, де Джейн кричить “Тарзан, Чіта, Тарзан!”, мавпа на неї дивиться, десь на п’ятий раз розуміє і біжить кликати на допомогу героя. Ця сцена була у кожному фільмі з Вайсмюллером, а у новій стрічці її немає.

legend-of-tarzan1

Є, щоправда, багато чого іншого. Наприклад, першокласні спецефекти: таких реалістичних і, головне, лютих горил можна побачити на екрані нечасто навіть у наші часи. Є красиво зняті африканські джунглі і добре граючі тварини, леви і слони. Є надзвичайно вродлива Джейн у виконанні [Роббі->margot-robbie]. Є досить-таки непоганий лиходій, на яких спеціалізується [Вальц->kristoph-waltz]. Є епізод, де [Семюел Джексон->samuel-l-jackson] сидить верхи на Тарзані. Є, нарешті, сам Тарзан, на роль якого досить вдало вибрали Скарсгарда, у якого є і фізична присутність, і ненав’язливий аристократизм, необхідні для саме такої версії образу. Тобто багато чого якісного на екрані присутнє.

legend-of-tarzan2

Чого у картині немає, то це цікавого сюжету і бадьорого темпу. Хоч сценаристи відмовились від традиційної лінійної структури оповіді, натомість показавши передісторію героя у флешбеках, все одно усе звелося до стандартного “Лиходій викрадає Джейн, Тарзан рятує Джейн”. Автори намагались зробити героїню рішучішою та винахідливішою, ніж у будь-якому з попередніх варіантів історії, і все одно вона більшу частину стрічки проводить у ролі полонянки. Так само Джексон нібито грає досвідченого найманця та розвідника, проте більшу частину екранного часу виступає комічним напарником головного героя. Хоча момент, коли він береться за кулемет, вартий очікування.

legend-of-tarzan3

До того ж бажання зробити кіно якомога більш політкоректним робить його ще більш банальним – просто тому, що нині політкоретними намагаються бути усі високобюджетні блокбастери, а легенді про дикуна-вбивцю з джунглів це якось не пасує. У цьому фільмі Тарзан не може вбити жодного хижака чи навіть мавпу, яка жорстоко його б’є, тому що тварин вбивати погано. Він не може вбити жодного негра, тому що їх вбивати теж погано. Лише з білими поганцями він може не церемонитися – і то в межах майже дитячого рейтингу. Про спроби осучаснити Джейн, все одно зробивши її в результаті дамочкою у небезпеці, було сказано вище.

Підсумок: далеко не найслабший блокбастер цього року, з хорошими спецефектами та натурними зйомками. На жаль, глядач знає абсолютно все про те, що відбудеться на екрані, щойно прочитавши назву картини, – або ж на щастя, все залежить від підходу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *