Атомна блондинка

Атомна блондинка (Atomic Blonde / Взрывная блондинка). Шпигунський трилер. США, 2017. Режисер Дейвід Літч. У ролях: [Шарліз Терон->charlize-theron], [Джеймс Макевой->james-mcavoy], Софія Бутелла, [Джон Гудмен->john-goodman], Тобі Джонс, Білл Скарсгард, Тіль Швайгер, Едді Марсан.

atomic_blonde_poster

З 27 липня стрічку “Атомна блондинка” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

1989 р., Берлін. Ось-ось впаде Берлінська стіна. З Лондона прибуває спецагент найвищого класу Лорейн Бронтон (Терон), щоб здобути список усіх секретних агентів, який може щохвилини потрапити до рук КДБ, і помститися за вбитого колегу…

А ось досить несподіваний зразок кінокоміксу. Насправді здогадатись, що першоджерелом є графічний роман, не так вже й легко: супергероїв серед персонажів немає, власне, немає й героїв у традиційному розумінні. Є шпигуни, жорстокі, підступні, брехливі і вкрай цинічні. У порівнянні з ними Джеймс Бонд, навіть у “жорсткому” варіанті на кшталт Денієла Крейга, здасться мало не бойскаутом.

atomic_blonde1

За атмосферою картина дещо близька до сюжетів Джона Ле Карре: фініш “холодної війни”, яким намагаються скористатись у своїх цілях і рядові робітники розвідок, і їх могутні боси, заплутана інтрига, велика кількість персонажів, більша частина яких веде подвійну гру. Однак при цьому це Ле Карре на стероїдах: голови радянських шпигунів, схоже, зроблені зі сталі, а дубасить їх заголовна “атомна” блондинка, яка п’є “Столичну”, на рівних б’ється з чоловіками, спить з жінками і розгулює на дуже високих і дуже гострих каблуках. Терон роль холодної, наче крига, вбивці пасує ідеально, хоча кілька крапель людяності своїй антигероїні вона все ж таки додала. Бійки, хоч їх і не дуже багато, поставлені дуже добре, і залишається враження, що блондинка дійсно може впоратися з вдвічі більшим противником.

atomic_blonde2

З-поміж інших виконавців у першу чергу слід згадати Макевоя у ролі головного британського резидента у Берліні, слизького і саркастичного пройдисвіта, який номінально виступає на тому самому боці, що й героїня, а насправді веде власну гру. Бутелла, яка впевнено рухається вгору голлівудськими сходами, блиснула вродою і харизмою в ролі недосвідченої французької агентки, “дівчини Бонда жіночої статі”. Ветерани на кшталт Гудмена та Тобі Джонса, як завжди, переконливі у ролях начальників розвідок. Одним з найбільш виразних персонажів стрічки став, власне, сам Берлін з його п’янкою атмосферою, передчуттям свободи, буквально розчиненим у повітрі, і смертельною небезпекою, що чекає за кожним поворотом.

atomic_blonde3

Підсумок: одна з найбільш нестандартних (і тому одна з найцікавіших) пропозицій “фабрики мрій” цього літа. Рекомендується у першу чергу прихильникам Терон та любителям жорстких шпигунських сюжетів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *