Сторожова застава

Сторожова застава (Сторожевая застава). Фентезі / пригоди. Україна, 2017. Режисер Юрій Ковалев. У ролях: Данило Каменський, Єва Кошева, Роман Луцький, Олег Волощенко, Георгій Деревянський, Наталя Сумська, Олександр Комаров.

storojova-zastava-poster

З 12 жовтня стрічку “Сторожова застава” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Під час сонячного затемнення активується магічний часовий портал, в результаті чого Віктор, звичайний школяр з ХХІ століття, потрапляє на тисячу років назад. Познайомившись з трьома богатирями, хлопець допомагає їм захищати країну…

Українські режисери не вперше беруться за жанрове гостросюжетне кіно, але досі їх успіхи на цьому шляху були доволі скромними: підводили захоплення голлівудськими штампами, брак коштів, слабенька акторська гра. Цього ж разу вітчизняний кінематограф запропонував те, що варто переглянути.

storojova-zastava1

По-перше, дійсно відчувається професійна рука. Природу знято дуже красиво, операторська робота на рівні, і навіть зі спецефектами не все так погано, як могло б бути (звичайно, якщо порівнювати з вітчизняними, не заокеанськими жанровими зразками). Допомогла, звичайно, наявність непоганого як для українського кіно бюджету, проте він у таких випадках рятує далеко не завжди. Сюжет, хоч він і не завжди є головним у фільмах фентезі, котиться вперед досить бадьоро, без особливих затримок, тому переглядається стрічка переважно легко, навіть при тому, що здивувати вона не може нічим: юнак потрапляє у далекий світ, у незнайоме середовище, де вчиться бороти свої комплекси, бити зло і бути чоловіком.

storojova-zastava2

Використання українського колориту теж можна назвати більш-менш вдалим, воно майже не здається примусовим. Щоправда, автори трохи захопились комедією з адаптацією людей зі стародавніх часів до сучасної культури, яку приносить до них головний герой, однак те, що гумор у картині є, їй однозначно пішло на користь. Особливо у цьому плані постарався Роман Луцький, який зіграв Поповича, найбільш живого з легендарних богатирів, – вийшло непогано, навіть незважаючи на те, що більша частина діалогів нижче середнього рівня. Молоді актори показали себе відносно непогано, у першу чергу Данило Каменський.

storojova-zastava3

Підсумок: пацієнт швидше живий, ніж мертвий, українському фентезі бути, оскільки глядачі інтерес до фільму проявили неабиякий. Звичайно, недоліки у “Сторожової застави” є, і досить помітні, однак поява якісного вітчизняного розважального кіно однозначно радує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *