Геошторм

Геошторм (Geostorm / Геошторм). Фільм-катастрофа / фантастика / трилер. США, 2017. Режисер Дін Девлін. У ролях: Джерард Батлер, Джим Стерджес, Еббі Корніш, Ед Харріс, Енді Гарсіа, Роберт Шиен, Амр Вакед, Александра Марія Лара.

geostorm_poster

З 19 жовтня стрічку “Геошторм” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Коли космічна станція, яка керує супутниками, що регулюють погоду на Землі, дає збій, який вбиває багатьох людей, уряд США доручає розібратися у ситуації засновнику станції Джейку Лоусону (Батлер). Він швидко виявляє, що це був аж ніяк не нещасний випадок…

Це один з тих, на жаль, не дуже рідкісних випадків, коли непогана, досить цікава і навіть актуальна сюжетна ідея однозначно гине, наглухо зав’язнувши в трясовині голлівудських штампів, надміру комп’ютерної графіки, смішних діалогів та одновимірних, а часом і карикатурних персонажів.

geostorm1

З кожним роком клімат Землі все частіше нагадує нам, що він аж ніяк не друг людства, тому зробити його не просто руйнівною стихійною силою, а жахливою смертоносною зброєю у недобрих руках – це гідний фільму хід. Тільки от це мав бути значно кращий фільм. Якщо нічого не знати про стрічку перед початком перегляду, буде весь час виникати відчуття дежа вю. І не тільки тому, що подібні сцени, героїв та сюжетні лінії глядачі бачили не одну сотню разів. А тому, що граблі, на які наступають автори, надто вже нагадують “Дні Незалежності”, “Післязавтра” та інші роботи Роланда Еммеріха. Щойно починаються титри, все стає зрозумілим: “Геошторм” – це режисерський дебют Діна Девліна, вірного сценариста Еммеріха. Схоже, написати для самого себе ще гірший сценарій було для нього справою честі.

geostorm2

Девлін спробував змішати типову земну катастрофу, космічну епопею і політичний трилер, однак більше – це далеко не завжди краще. На екрані чергуються смертельні урагани і повені, зіткнення космічних супутників та автомобільні погоні з перестрілками, проте викликає все це здебільшого нудьгу, і навіть спецефекти не дуже вражають, оскільки все це публіка теж бачила. У картині задіяні здебільшого непогані актори, але ось кого їм доводиться грати: талановитий вчений з гарячим характером; його молодший брат-кар’єрист (чи варто казати, що спочатку вони будуть гризтися між собою, а в фіналі зі сльозами обійматимуться); подружка брата, агент з охорони президента, вродлива блондиночка, яка добре стріляє; вкрай стереотипні члени космічної команди, підібрані так, щоб бути представниками усіх основних рас (але обійшлося без росіян, яке диво); ще більш стереотипна дівчина-хакер; вже просто смішний президент США. Не обійшлося навіть без хлопчика і його собаки, які ось-ось загинуть від стихійного лиха, а мотивація одного з лиходіїв: “Ви знаєте, скільки заробляють сисадміни?”

geostorm3

Підсумок: “Геошторм” – це дійсно фільм-катастрофа, але не тому, що у ньому багато руйнувань, а тому, що зроблений він катастрофічно погано. Рекомендується лише тим, хто любить дивитися на те, як поступово знищується людська цивілізація, і лише у форматі IMAX-3D (як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *