Вбивство у Східному експресі

Вбивство у Східному експресі (Murder on the Orient Express / Убийство в Восточном экспрессе). Детектив. США, 2017. Режисер Кеннет Брана. У ролях: Кеннет Брана, Мішель Пфайффер, Джонні Депп, Пенелопа Крус, Віллем Дефо, Джуді Денч, Дейзі Рідлі.

murder-on-the-orient-express-poster

З 9 листопада стрічку “Вбивство у Східному експресі” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Відомий бельгійський детектив Еркюль Пуаро (Брана) їде до Великобританії зі Стамбула у Східному експресі, на який йому дивом вдається сісти. Дорогою потяг зупиняється через заметені снігом колії, а в одному з купе знаходять мертвого пасажира (Депп)…

Найвідоміший, можливо, детективний роман Агати Крісті екранізують не вперше: існує досить відома стрічка Сідні Люмета 1974 р., а також кілька телевізійних адаптацій. Чи вдалося Кеннету Брана знайти свіжий підхід до класики у новій екранізації?

murder-on-the-orient-express1

Відповідь не зовсім проста. Кожен детектив по-справжньому працює тільки тоді, коли ти не знаєш розв’язку заздалегідь і разом з головним героєм намагаєшся вирахувати винного. Якщо ж фінал вже відомий, ефективність історії втрачається на дві третини. Отже, у випадку з “Вбивством” кожен, хто вже читав роман або бачив котрусь з екранізацій, опиниться у зовсім іншому становищі, ніж ті, хто знайомиться з цим сюжетом вперше. У таких випадках, звичайно, можна змінити фінал, проте Брана ставиться до першоджерела з повагою і на такий ризик йти не наважується. В результаті глядачу знаючому залишається оцінювати власне достоїнства фільму як такого, а не намагатись відгадати, хто з пасажирів потягу вбив явного шахрая у не те щоб слабкому, але не дуже виразному виконанні Деппа, чия роль звелася майже до камео.

murder-on-the-orient-express2

Версія Люмета могла похвалитися зірковим акторським ансамблем, однак мала суттєвий недолік – блискучий актор Альберт Фінні чомусь вирішив перетворити свого Пуаро майже на карикатуру. Це, втім, не завадило йому отримати номінацію на “Оскар” за роль (дуже незрозумілий вибір з боку кіноакадеміків), проте в наступних картинах його замінив Пітер Устінов, який поставився до ролі трохи серйозніше. Брана, який особисто взявся за роль великого детектива, до такого гротеску, як Фінні, не дійшов, але деякі ознаки комічної характерності образу надав. У новому “Вбивстві” теж вистачає зірок різного віку та ступеню популярності, у більшості з яких, щоправда, не дуже великі і малоемоційні ролі, які не дають їм можливості розвернутися як слід. Вони з’являються у кадрі і досить швидко зникають з нього, крім хіба що Дефо і особливо Пфайффер, чиї роботи дійсно можуть запам’ятатися.

murder-on-the-orient-express3

Розуміючи, що обраний матеріал є занадто розмовним, що цілком припустимо для роману, але не дуже підходить для великого екрану, режисер намагався компенсувати це за рахунок операторської роботи: камера час від часу красиво кружляє над засніженими горами та проклятим експресом. Втім, це все одно не замаскувало той факт, що розмов (переважно одноманітних допитів) у стрічці набагато більше, ніж чогось хоча б відносно схожого на дію. Тим, хто не знайомий з сюжетом, картина швидше за все сподобається, у тих же, хто знайомий, шанси 50 на 50.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *