Зоряні війни: Останні джедаї

Зоряні війни: Останні джедаї (Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi / Звездные войны: Последние джедаи). Фантастичний бойовик. США, 2017. Режисер Раян Джонсон. У ролях: Дейзі Рідлі, Адам Драйвер, Джон Боєга, Оскар Айзек, Марк Хемілл, Керрі Фішер, Лора Дерн, Беніціо Дель Торо.

star-wars-the-last-jedi-poster

З 14 грудня стрічку “Зоряні війни: Останні джедаї” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Рей за наказом генерала Леї знаходить Люка Скайвокера, але той зовсім не бажає навчати її чи приєднуватись до Опору. Тим часом сили зла наносять сильний удар по бунтівникам, у яких залишається дуже мало кораблів для втечі і зовсім примарна надія на порятунок…

Потрібно визнати: на “Пробудження сили” ця стрічка не дуже схожа. Це і добре, і не дуже. Вона набагато похмуріша, подібна у цьому до “Імперія завдає удар у відповідь”: деякі персонажі дійсно гинуть, і зорельоти повстанців знищуються один за одним. Але при цьому в “Останніх джедаях” і більше гумору – часом не зовсім доречного і смішного.

star-wars-the-last-jedi1

Картина пропонує три сюжетні лінії, які майже не перетинаються. Перша – стосунки між майстром і потенційною ученицею. Цей момент був присутній майже в усіх попередніх частинах саги, і в цьому випадку він продуманий і виконаний найкраще. Хемілл дуже сильно зіграв старшого Люка, цинічного і розчарованого у вченні Йоди, і те, що сценаристи вигадали для стосунків Рей та Кайло Рена, справляє хороше враження. Втім, обоє цих персонажів менш цікаві, оскільки цього разу глядач вже знає їх, а протягом даного фільму вони не сильно змінюються. Деяка зміна відбувається з Кайло, проте вона при цьому знищує будь-яку інтригу навколо Сноука, якого вважали головним лиходієм: він не отримує навіть найменшої історії походження і пояснення його могутності.

star-wars-the-last-jedi2

Друга лінія пов’язана з втечею повстанців, які залишились живими після атаки військ Сноука. У ній є козир в особі покійної Фішер, у грі якої є теплота і часом тонкий гумор, але інші задіяні герої поводяться, м’яко кажучи, нерозумно. Не можна пояснити, чому героїня Лори Дерн приховує інформацію, викликаючи непорозуміння, а По Дамерон поводиться істерично, тільки погіршуючи ситуацію.

І третя лінія не краща: у ній Фінн і нова героїня Роуз виконують пов’язану з порятунком повстанців місію. Вона відбувається на планеті з ефектним казино, повним різних прибульців, тому у ній був потенціал. Однак усьому завадили невдалі спроби жартувати, а найгірше у тому, що Фінн, як і По, не тільки не рухається вперед, а й деградує на очах, перетворюючись на нерозумний комедійний персонаж, який тільки все псує.

star-wars-the-last-jedi3

З візуального боку стрічка дуже ефектна (її неодмінно треба переглядати у форматі IMAX-3D, як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”), і космічні бої поставлені чудово, якщо не звертати увагу на такі дрібниці, як бомби, що летять у космічному просторі точно згори донизу. І хоч в “Останніх джедаях” не так багато запозичень з найпершої трилогії “Зоряних війн”, як у “Пробудженні сили”, вони все ж таки є і чимало: скажімо, зустріч Рей зі Сноуком відверто нагадує сцени з Люком, Вейдером та Імператором у “Поверненні Джедая”. Але, незважаючи на окремі недоліки, картина гарантує чудову різдвяну розвагу, і, врешті-решт, її все одно подивляться усі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *