Колесо чудес

Колесо чудес (Wonder Wheel / Колесо чудес). Драма. США, 2017. Режисер Вуді Аллен. У ролях: Кейт Вінслет, Джеймс Белуші, Джастін Тімберлейк, Джуно Темпл, Джек Гор, Дебі Мазар, Тоні Сіріко, Стів Ширіппа.

wonder-wheel-poster

З 8 лютого стрічку “Колесо чудес” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

До працівника парку атракціонів Гампті (Белуші), який живе з дружиною (Вінслет) та сином, приїздить його дока від першого шлюбу (Темпл). Дівчина давно не спілкувалась з батьком, але тепер змушена ховатись, оскільки дала свідчення проти мафії…

З роками Вуді Аллен все більше цікавиться жіночою психологією. Яскравий доказ – “Блакитний Жасмін”, який став бенефісом Кейт Бланшетт. На головну роль у своїй новій картині метр, якому останнім часом не дуже щастить, запросив іншу відому Кейт – Вінслет. Щоправда, цього разу результат виявився далеко не настільки успішним.

wonder-wheel1

Джинні – типова розчарована у житті жінка середніх років, чиї злети, якщо й були, залишились далеко позаду. В деяких її відвертих розмовах є красномовні натяки, що причини краху її кар’єри та особистого життя – її власні помилки. Втім, це аж ніяк не значить, що вона не може робити нові помилки. Закрутивши роман зі значно молодшим чоловіком, для якого їх зв’язок – це усього лише розвага на літо, Джинні поринає у світ мрій, сподіваючись повернути хоча б той мінімальний успіх, який їй колись судилося пережити. Разом з коханням та надією приходять страх перед їх втратою і ревнощі майже епічних пропорцій. Здається, Вінслет ще ніколи не доводилось грати з такою безжалісністю до своєї героїні. Але її акторська сміливість в результаті починає працювати проти фільму: в Джинні навряд чи хтось з глядачів захоче побачити споріднену душу. Якою б пихатою і егоїстичною не була Жасмін Бланшетт, все ж таки у ній було щось таке, що примушувало за неї хоча б трохи вболівати.

wonder-wheel2

Не набагато кращі за Джинні й інші учасники драми. Белуші дуже точно грає простуватого, недалекого чоловіка, не злого в принципі, але такого, який звик думати лише про себе. Тімберлейк уособлює інший типаж егоїста: його молодий рятувальник надто легко ставиться до життя і до почуттів інших людей, не відчуваючи ваги справжньої відповідальності за свої вчинки. Мабуть, найпростіше акторське завдання дісталось Джуно Темпл у ролі дочки Гампті (Белуші), яка теж не може похвалитися розумом, але є найбільш невинною з основних персонажів. Не важко здогадатися, що саме на неї чекає доля метелика, який занадто близько підлетів до вогнища пристрастей інших людей.

wonder-wheel3

“Колесо чудес” – дуже депресивна стрічка, яка, попри тепле помаранчеве освітлення у ряді сцен, не залишає своїм героям жодної надії. У фіналі головні персонажі повертаються до того, з чого усе почалося, зробивши нове коло і так нічого й не змінивши в собі і своєму житті. Незважаючи на якісне акторство, це далеко не найкращий зразок мистецтва Аллена, хоча його прихильники, безперечно, знайдуть чимало знайомих рис творчості метра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *