Розкрадачка гробниць: Лара Крофт

Розкрадачка гробниць: Лара Крофт (Tomb Raider / Лара Крофт: Расхитительница гробниц). Бойовик / фентезі. США, 2018. Режисер Роар Утхауг. У ролях: Алісія Вікандер, Денієл Ву, Волтон Гоггінс, Домінік Вест, Александр Віллауме, Лео Асізава, Едріан Коллінз, Крістін Скотт-Томас.

tomb-raider_poster

З 22 березня стрічку “Розкрадачка гробниць: Лара Крофт” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Лара Крофт (Вікандер) – дочка уславленого археолога, якого вважають загиблим за загадкових обставин. У 21 рік вона не поспішає очолити міжнародну бізнес-імперію батька, бо вважає його живим, і одного дня вирушає на його пошуки…

Черговий ребут, тобто спроба заново почати кіносеріал зі знайомими героями на новий лад. Свого часу це надзвичайно вдало зробив з Бетменом Крістофер Нолан, і з того часу це вважається нормальним явищем. Мало того, кожна студія, чия франчіза за тими чи іншими причинами зайшла у безвихідь, поспішає зробити ребут, не дуже замислюючись над тим, чи справді він потрібен.

tomb-raider1

Сталося це і з героїнею однієї з найпопулярніших серій відеоігор. У 2000 та 2003 роках вже було знято дві стрічки про Лару Крофт, які, незважаючи на те, що головна виконавиця Анжеліна Джолі знаходилась тоді у розквіті сил і популярності, страждали на усі хвороби блокбастерів того періоду. Вони не мали надзвичайного успіху у прокаті, особливо друга, і стали легкою мішенню для критиків. Однак Лара все одно залишилась персонажем надзвичайно популярним, тому через значний проміжок часу було зроблено наступну спробу. Ребут цей можна частково порівняти з бетменівським: якщо перший кіносеріал був метушливою спецефектною виставою, то цього разу був обраний більш реалістичний стиль. Також спільним є те, що автори нової картини вирішили почати з історії походження центральної героїні.

tomb-raider2

Якщо Джолі грала таку собі суміш Індіани Джонса та Джеймса Бонда в жіночому варіанті, то нова Лара у виконанні талановитої “оскарівської” лауреатки Вікандер – просто кмітлива і спортивна дівчина, змушена орієнтуватись в небезпечних умовах завдяки розуму, реакції та фізичній формі. Нею керує не любов до древніх загадок, а бажання врятувати батька. Це її перша справа такого типу, тому вона багато в чому може бути неготовою, може робити помилки і приймати невірні рішення, проте завжди врешті-решт знаходить вихід. Акторка старанно попрацювала над образом нової, людяної Крофт, і бажання знову побачити її у цій ролі виникає, а це головне.

tomb-raider3

Шкода лише, що настільки симпатичній Ларі не дісталось ані цікавого сюжету, ані яскравого оточення. Сценаристи позбавили її будь-якого натяку на романтичну лінію, але це ще не біда. Сюжет позбавлений захоплюючої інтриги і по-справжньому цікавих загадок – у ньому лише стандартні пошуки зниклої людини, втеча від лиходіїв і спуск у підземелля. І союзники, і супротивники героїні однаково безбарвні, навіть стосунки з батьком, які мали стати емоційним центром фільму, занадто спрощені. Однак слід повторити: Вікандер роль розкрадачки гробниць дуже пасує, тому сіквел швидше бажаний, ніж ні. Тільки у ньому треба зробити серйозну роботу над помилками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *