Монстри на канікулах-3

Монстри на канікулах-3 (Hotel Transylvania 3: Summer Vacation / Монстры на каникулах-3). Анімація / комедія. США, 2018. Режисер Геннадій Тартаковський. Ролі озвучують: Адам Сендлер, Селена Гомес, Енді Семберг, Мел Брукс, Кевін Джеймс, Кетрін Хан.

hotel-transylvania3-poster

З 12 липня стрічку “Монстри на канікулах-3” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Вирішивши, що татусь втомився від постійних клопотів у своєму готелі, Мейвіс замовляє для нього, всієї сім’ї і всіх їх друзів круїз спеціально для монстрів. На борту Дракула відразу закохується у капітанку Еріку, не здогадуючись, що вона дочка його ворога…

Проблема з анімаційними хітами у тому, що у них майже неодмінно з’являється продовження, причому часто не одне. І навіть якщо перша картина тримається на дійсно вартій уваги ідеї, то для сіквелів гідні ідеї знаходяться далеко не часто. Для другої частини автори ще часом можуть вигадати щось цікаве, а от на третю їх зазвичай не вистачає – “Шрек” може бути типовим прикладом, а “Історія іграшок” – рідкісним винятком. “Монстри на канікулах” винятком не стали.

hotel-transylvania3_1

У першому фільмі стандартна сімейна проблема – небажання батьків відпускати дітей, що виросли, у доросле життя – переносилась у світ класичних монстрів студії “Юніверсал”. Це було не те щоб дуже оригінально, проте достатньо кумедно та емоційно обіграно. Темою другого стала інша типова для будь-якої сім’ї ситуація – поява у молодій родині дитини і реакція на неї часом занадто вимогливих родичів. Третя стрічка нібито рухається у тому ж напрямі – цього разу головний герой знаходить нове кохання, чим дивує у першу чергу свою дочку, яка зовсім цього не чекала. Однак ця лінія швидко відходить на другий план, а справжньою темою картини стає круїз, в який вирушають монстри з готелю “Трансільванія”, і більшість жартів пов’язані саме з ним. Реакція Мейвіс на той факт, що татусь Дракула закохався у струнку капітанку, показана дуже коротко, до того ж її неприязнь до нової знайомої виявляється цілком доречною, тому її можна пояснити не ревнощами, а тонкою інтуїцією. Натомість більшу частину екранного часу займають круїзні розваги веселих чудовиськ. Деякі жарти добре продумані і дійсно смішать – у першу чергу це сімейна парочка вовкулаків, яка, здавши своїх численних діточок у дитячу кімнату на час круїзу, з подивом розуміє, що тепер може робити усе, що забажає. Інші сприймаються нейтрально – це, наприклад, безкінечний слепстік желеподібного Буль-Буля. Слід визнати, жартів, які відверто дратують, у стрічці майже немає, а це вже добре.

hotel-transylvania3_2

Головний для центральної інтриги поворот – те, ким насправді є Еріка, – картина видає дуже швидко, і його, фактично, можна розпізнати ще на етапі трейлера. Напевно, краще було б хоч трохи потримати його в таємниці, щоб з’явився мінімальний натяк на сюрприз. Подальший розвиток подій і стосунків – від ненависті і обману, крізь пережиті разом небезпеки та неодмінні непорозуміння, до справжніх почуттів – добре відомий усім, хто дивиться кіно хоча б раз на місяць, тому вираховується миттєво і безпомилково. Слід відзначити гуманізм і доброзичливість загального тону мультфільму: герої “Монстрів на канікулах” живуть в утопічному світі, де чудовиська безпечні і веселі, можуть робити помилки, але завжди визнають їх і виправляють, і де навіть лиходії – люди, що бажають комусь зла, – рано чи пізно вибачаються і перевиховуються. Для малих дітей такий підхід цілком годиться, а от більш старші, швидше за все, відчують у ньому забагато цукру. Втім, кульмінація вийшла достатньо жвавою, велетенський кальмар під музичним гіпнозом виглядає вельми зловісно, і підбір пісень для битви ді-джеїв можна зарахувати до жартів, які скоріше смішать, ніж ні.

hotel-transylvania3_3

Підсумок: стрічка поступається двом попереднім частинам, однак тим, кому сподобались персонажі і світ, що їх оточує, вона все одно принесе задоволення. Тільки робити четверту серію не варто, бо сюжетні можливості центральної ідеї здаються вичерпаними повністю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *